Winky en het paard van SinterklaasTamara Bos

Terug naar lijst
 

Winky en het paard van Sinterklaas

Titel: Winky en het paard van Sinterklaas
Auteur: Tamara Bos
Uitgeverij: Leopold, 2002
ISBN: 978 90 258 3714 3
Illustraties: Hugo van Look

Terug naar lijst

Winky weet niet wie Sinterklaas is!

Winky wil een paard. Geen hobbelpaard of een zacht knuffelbeest, nee, ze wil een écht paard! Maar ja, een paard is natuurlijk erg duur, dat snapt ze wel. Gelukkig komt Sinterklaas binnenkort naar Nederland. Aan hem kun je vragen wat je maar wilt! Tenminste, dat zegt Maaike, Winky's vriendinnetje op school. Maar is dat wel echt zo?

In 'Winky en het paard van Sinterklaas' schrijft Tamara Bos over de spannende tijd die aanbreekt wanneer Sinterklaas in Nederland aankomt. Ook in groep twee van Winky tellen ze de nachtjes af tot 5 december. De weken daarvoor praten de kleuters alleen nog maar over cadeautjes en verlanglijstjes…

Eigenlijk weet Winky niet precies wie Sinterklaas is. Vorig jaar woonde ze namelijk nog in China, en daar komt Sinterklaas niet. En haar papa en mama begrijpen er al helemáál niks van. De kerstman, die kennen ze wel, maar Sinterklaas...daar hebben ze nog nooit van gehoord!

Het is grappig om te lezen hoe Winky zich verbaast over dingen die wij heel gewoon vinden. Ze snapt niet wat wortels en klompen met Sinterklaas te maken hebben, en wat 'je schoen zetten' is. Gelukkig legt Maaike uit hoe dat moet, en blij zet Winky haar schoen bij de verwarming. Met een tekening van een paard erbij, zodat de Sint weet wat ze graag wil hebben. Maar wanneer ze de volgende dag gaat kijken, zit er niks in!

'Maaike kan het niet geloven. 'Heb je wel goed gekeken? Misschien was het heel klein.' Winky schopt haar schoenen uit. Voor de zekerheid wil ze nog wel eens kijken of er niet toch iets in zit. Maaike bekijkt de linker- en Winky de rechterschoen. Allebei zijn ze even leeg.'

Hoe moet Sinterklaas nu weten wat haar allergrootste wens is? Winky móet met Sinterklaas praten! Ze bedenkt een smoesje zodat haar vader meegaat naar de winkel waar Sinterklaas zou komen. Wanneer ze hem ziet, vergeet Winky alles om zich heen. Het kan haar niet schelen dat papa boos op haar wordt, omdat ze zomaar is weggelopen. Ze weet genoeg! Sinterklaas heeft het zelf gezegd: met haar cadeautje komt het wel goed. Zou hij gelijk krijgen?

Het beeld dat je krijgt van Winky, is dat van een eigenwijs, grappig meisje. Bos zorgt ervoor dat je meeleeft met Winky, en het zielig vindt dat ze steeds verkeerd begrepen wordt door haar ouders of haar juf. Of zelfs op haar kop krijgt, terwijl ze alleen maar manieren bedenkt om met Sinterklaas te praten! Dat maakt dit een leuk voorleesboek voor kinderen vanaf vier jaar. En natuurlijk vooral in de Sinterklaastijd!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.