Wink Poppy MidnightApril Genevieve Tucholke

Terug naar lijst
 

Wink Poppy Midnight

Titel: Wink Poppy Midnight
Auteur: April Genevieve Tucholke
Uitgeverij: Blossom Books, 2016
ISBN: 978 0 8037 4048 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Every story needs a hero

Waarschuwing: bereid je voor op verwarring en verwondering als je begint aan ‘Wink Poppy Midnight’ van April Genevieve Tucholke en neem de tijd, want dit boek houdt je in zijn greep tot aan de laatste bladzijde.

Ontmoet de drie hoofdpersonen: Wink (het mysterieuze meisje), Poppy (het mooie maar gemene meisje) en Midnight (de jongen die tussen hen heen en weer geslingerd wordt). Voor degenen die afhaken op liefdesdriehoeken, wees gerust, want deze love triangle is niet wat het lijkt. Sterker nog, niets is wat het lijkt in ‘Wink Poppy Midnight’.

Dat komt onder andere doordat het verhaal afwisselend verteld wordt vanuit het perspectief van één van de drie hoofdpersonages. Soms lees je dus twee of zelfs drie keer over dezelfde gebeurtenis. In sommige gevallen levert dit een grappig effect op, bijvoorbeeld wanneer Wink vertelt dat ze een jurk aantrekt die vroeger van haar moeder is geweest en Midnight vervolgens opmerkt dat Winks jurk er wel wat ouderwets uitziet. Belangrijker nog is dat het meervoudig perspectief je erop wijst dat ieder verhaal subjectief is. Wie van de vertellers is betrouwbaar? Wat is echt? Wat is verzonnen? Door wat sommige personages wel vertellen en anderen verzwijgen, krijg je aan het einde van het boek het idee dat de situatie anders is dan dat het lijkt.

‘A hero. A villain. A liar. Who’s who?’

In ‘Wink Poppy Midnight’ wordt gespeeld met het vertellen van verhalen en met de rollen die personages in een verhaal kunnen spelen. Wie is de held en wie de slechterik? Is die lijn wel zo duidelijk te trekken? En waar ligt de grens tussen verhaal en werkelijkheid?

We were like the three Fates, weaving the story together, threads of gold, red, and midnight blue. There would be wolves and tricks and lies and cunning and vengeance in our story. I would make sure of it.

Het levert een bijzonder gelaagd verhaal op, verteld door drie onbetrouwbare vertellers met elk hun eigen, karakteristieke stem. Soms zijn er echter passages die veelbetekenend lijken, maar vervolgens niet meer duidelijk uitgewerkt worden. Aan de ene kant is dat jammer, want je krijgt als lezer het gevoel dat je iets niet helemaal begrepen hebt. Aan de andere kant word je daardoor wel aangemoedigd het verhaal nog eens te lezen, erover na te denken, en er zelf je fantasie op los te laten.

Uitdagend en mysterieus, ‘Wink Poppy Midnight’ is een boek dat je niet weg kunt leggen totdat je denkt te weten hoe het in elkaar zit. Daarna zit er maar één ding op: het boek zo gauw mogelijk nóg eens lezen om te zien wat je de keer daarvoor hebt gemist.

Anne.

Leestip: April Genevieve Tucholke vond inspiratie voor dit boek in 'Paper towns' van John Green

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.