WingerAndrew Smith

Terug naar lijst
 

Winger

Titel: Winger
Auteur: Andrew Smith
Uitgeverij: De Fontein, 2017
ISBN: 978 90 261 4355 7
Illustraties: Sam Bosma

Terug naar lijst

Het zware leven van een puber

‘Wat ben ik toch een loser.’

Ryan Dean West, ook wel Winger genoemd, is een doodgewone jongen van 14 jaar. Net als veel andere jongens van zijn leeftijd vindt hij het belangrijk om veel vrienden te hebben, goede cijfers te halen, populair te zijn onder de meisjes en goed te presteren in sport. Hij heeft er wilde ideeën over. Maar in de praktijk blijkt het allemaal niet zo makkelijk. Winger zit namelijk in de vijfde klas terwijl zijn leeftijdsgenootjes in de derde zitten. Hij is dan niet alleen jonger dan zijn klasgenoten, maar hij loopt ook achter met zaken als baardgroei. Ryan Dean West vindt zichzelf dan ook een ontzettende loser. Maar dit schooljaar - in de vijfde - gaat daar verandering in komen. Daarvan is hij overtuigd!

Het nieuwe jaar begint echter niet goed. Winger wordt betrapt op het hacken van een telefoon en wordt daarom naar de heibelafdeling van het internaat gestuurd. Tot overmaat van ramp moet hij een kamer delen met Chas, de grootste ‘eikel' van het internaat. Winger verlangt terug naar de vrijheid en de ruimte van zijn oude kamer die hij deelde met zijn twee beste vrienden JP en Seanie. Maar dat verlangen duurt niet lang. Winger is namelijk tot over zijn oren verliefd op zijn beste (en twee jaar oudere!) vriendin Annie. Hij is alleen niet de enige. JP heeft ook een oogje op haar. Winger doet er alles aan om Annie ervan te overtuigen dat hij meer is dan een jochie en dat resulteert in een fysieke strijd met JP.

’Snoep of je leven, klootkop’, zei ik. […] JP glimlachte. ‘O. Ik snap het. Oké, Winger. Jij ook een fijne Halloween.’ Nu was het iedereen duidelijk. JP en ik waren in een bikkelharde strijd verwikkeld, het enige soort strijd waar je op PM ooit mee kon wegkomen.’

Winger krijgt, zonder dat hij het doorheeft, steeds meer een badboy imago. Hij laat zijn oude beste vrienden links liggen en vervangt ze door andere jongens van de heibelafdeling. Onder wie de homoseksuele Joey, die langzamerhand Wingers nieuwe beste vriend wordt. Als dan ook nog eens Chas’ supersexy vriendin Meghan met hem gaat flirten is de chaos compleet. Hoe gaat hij ooit zijn leven weer op de rails krijgen?

‘Winger’ van Andrew Smith is een heerlijke ‘coming-of-age-roman’ vol humor maar met een serieuze ondertoon. Het geeft je een goede kijk in het puberbrein van de gemiddelde jongen. De hoofdstukken worden aangevuld met hilarische en luchtige stripjes die getekend zijn door het hoofdpersonage. Een echte aanrader als je van Amerikaanse ‘high-school’ drama houdt!

Eva.

Leestip: Ook Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Bluevan Becky Albertalli gaat over het ontdekken van je identiteit.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.