Willy BoemDavid Vlietstra

Terug naar lijst
 

Willy Boem

Titel: Willy Boem
Auteur: David Vlietstra
Uitgeverij: Clavis, 2015
ISBN: 978 90 448 2613 5
Illustraties: Chris Vosters

Terug naar lijst

Handen omhoog of ik schiet!

Misschien is je favoriete spelletje wel cowboy en indiaantje spelen? Voor Willy Boem zijn cowboys en indianen geen spel, hij is zelf een cowboy!

De tienjarige Willy woont in Amerika. Wanneer zijn oma sterft, vindt Willy’s vader op haar zolder een zakje met gouden munten. De meeste mensen zouden hier erg blij mee zijn, maar Willy’s vader maakt zich zorgen. Wat moet hij met zoveel geld? Hij zou andere mensen alleen maar jaloers maken. Anderen zouden er alles aan doen om het geld af te pakken.

Willy’s vader bedenkt een plan. Een deel van de munten moet het huis uit en daar moet Willy voor zorgen. Willy krijgt de opdracht om de munten naar zijn zus te brengen. Zij woont in een andere stad samen met haar man en twee kinderen. Willy krijgt deze opdracht omdat hij het minst opvalt in de trein; mensen verwachten niet dat hij iets te verbergen heeft. Willy’s moeder naait de munten op een hemd. Dat trekt Willy aan. Zo gaat hij op pad. Hij krijgt nog wel een advies mee: ‘Ga maar beter niet tegenover allerlei vage of onverzorgde types zitten. Gedraag je hoe dan ook een beetje onopvallend, zoals een gewone jongen zou doen. Niet zenuwachtig gaan zitten doen.’

Willy stapt de trein in en gaat tegenover een jongeman zitten. Omdat de man blijft grijnzen, vraagt Willy waar de man vandaan komt. Bob vertelt dat hij een goudvinder is, hij kan goud ruiken: ‘Ik ruik het al vanaf een paar honderd meter. Ik ruik het door een modderlaag heen… Hij keek Willy doordringend aan. Ik ruik het ook heel sterk in deze treincoupé’. Nu krijgt Willy het toch wel warm. Zou Bob de gouden munten die hij bij zich draagt, kunnen ruiken? Is hij in gevaar?

‘Willy Boem’ is een spannend, en soms ook grappig verhaal waarin de reis die Willy maakt centraal staat. Onderweg gebeuren veel spannende dingen. Zo ontmoet Willy nog een mysterieuze treinreiziger, deze keer is het een indiaan. Hij kan in zijn dromen de toekomst zien. Verder hebben een paar bandieten met dynamiet de rails opgeblazen. Willy besluit verder te reizen met een postkoets. Maar of dat nou zo veilig is? Postkoetsen worden vaak overvallen door struikrovers. Uiteindelijk is het maar goed dat Willy een hemd draagt met daarop goudstukken. Het hemd redt zijn leven!

De tekst van David Vlietstra bevat veel avontuur. Willy maakt allerlei spannende situaties mee, maar zou het hem toch lukken om het geld bij zijn zus te bezorgen? Het boek bevat niet alleen tekst, Chris Vosters maakte mooie zwart-wit tekeningen bij het verhaal. Vaak zijn ze grappig en maken ze het verhaal extra duidelijk, zoals de kaart waarop je de reis van Willy kan volgen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Brief voor de koningvan Tonke Dragt.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.