William Wenton en de luridiumdiefBobbie Peers

Terug naar lijst
 

William Wenton en de luridiumdief

Titel: William Wenton en de luridiumdief
Auteur: Bobbie Peers
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 257 6540 8
Illustraties:

Terug naar lijst

De beste codekraker van de wereld

De Onmogelijkheid – de ingewikkeldste code ter wereld – komt naar Noorwegen. Lukt het jou om die te kraken?

William Wenton kan niet wachten tot de tentoonstelling met De Onmogelijkheid bij hem in de buurt komt. Codes kraken is zijn grootste hobby. Overal ziet hij codes: als hij tv kijkt of een boek leest, maar ook gewoon in het patroon op het behang. Zijn ouders zijn er niet blij mee; die willen dat hij voetbalt of bij een clubje gaat. Ze kunnen hem niet tegenhouden: William moet en zal naar de tentoonstelling!

Pas toen een overweldigend gejuich bijna het dak van de grote hal eraf blies, werd William uit zijn trance gerukt. Hij keek omlaag naar de Onmogelijkheid, die hij nog steeds in zijn handen hield. Maar nu was het geen cilinder meer. Hij was in tweeën gedeeld. En op het ene stuk zat een koperen plaatje waarin gegraveerd stond: GEFELICITEERD!

Je begrijpt het: William heeft de ingewikkeldste code van de wereld opgelost. En daarmee begint een waanzinnig avontuur, want die code was een lokaas. Er zijn mensen die weten dat William een ongelooflijk goede codekraker is – net als zijn opa, die acht jaar geleden zomaar verdween. William wordt ontvoerd naar het Instituut voor Post Humaan Onderzoek, een gebouw waar allerlei vreemde robots rond glijden, waar de deuren kunnen praten en waar hij een bijzondere school bezoekt. Zijn opa is nota bene een van de oprichters van het Instituut. Nieuwsgierige William blijft natuurlijk niet op zijn stoel zitten wachten tot hem verteld wordt wat het nut is van dit Instituut. Hij gaat zelf op onderzoek uit. Zou zijn opa nog in leven zijn?

Bobbie Peers won met ‘William Wenton en de luridiumdief’ de ARKs Barnebokspris, zoiets als de Noorse Gouden Griffel. Hij bedacht dan ook een heel vreemd Instituut, een soort Zweinstein-achtige plaats voor liefhebbers van kunstmatige intelligentie, wiskunde, robots en codes waarvan je hersens gaan kraken. Het is lange tijd onduidelijk of William er nu wel of niet veilig is en of hij zijn ouders nog terug gaat zien.
Wanneer William eenmaal is ontvoerd, wordt het verhaal een beetje warrig. Er is een hoop actie en het is hartstikke spannend, maar je moet wel heel goed opletten om het allemaal te kunnen volgen. Het einde van het boek wordt nogal snel verteld; er zijn nog veel vragen over William en zijn opa, die onbeantwoord blijven. Op de rug van ‘William Wenton en de luridiumdief’ staat een 1, dus misschien bewaart Bobbie Peers de antwoorden voor in een tweede deel.

Als je zin hebt in een spannend en wat chaotisch avontuur, kruip dan maar eens met ‘William Wenton’ op de bank. William is de beste codekraker ter wereld. En jij?

Lidewij.

Heb je zin in nog een boek met een mysterie? Lees dan de recensie van ‘Blockbusters – Het Picasso Mysterie’ van Manon Berns.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.