Wild VleesMarita de Sterck

Terug naar lijst
 

Wild Vlees

Titel: Wild Vlees
Auteur: Marita de Sterck
Uitgeverij: Querido, 2000
ISBN: 978 90 214 8310 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Schokkende scènes en nare mensen

'Wild vlees' van de Vlaamse schrijfster Marita de Sterck is een zeer realistisch verhaal over het proces van rouwverwerking. De 17-jarige Max is opgevoed door zijn opa. Als deze door een verkeersongeval komt te overlijden staat zijn hele leven op z'n kop. Extra schrijnend is het feit dat het ongeluk gebeurt als Max met vrienden een trektocht in de bergen maakt en pas na de begrafenis van zijn grootvader weer thuiskomt.

Max kan zijn grootvaders dood niet accepteren en gaat op zoek naar schuldigen. Deze zoektocht wordt zo'n obsessie dat hij zich totaal afsluit voor de buitenwereld. Hij gaat op een confronterende, bijna nietsontziende, manier te werk tot hij beseft hoe kwetsend zijn gedrag voor anderen is. Pas als hij het gevoel heeft werkelijk afscheid van zijn grootvader te hebben genomen, kan hij het leven, en de grote tegenhanger van de dood: de liefde, weer aan.

'Wild vlees' is opgebouwd uit hoofdstukken die van een datum zijn voorzien. De lezer wordt zo door de tijd gevoerd. Door de associaties die je als lezer hebt in de verschillende hoofdstukken, verloopt de overgang tussen heden en verleden heel geleidelijk. Je hebt niet het idee dat je ruw in de tijd heen en weer geslingerd wordt.

De beschrijvingen van De Sterck zijn zeer realistisch, bijna té direct en té schokkend. 'Wild vlees' is een 'lijfelijk' verhaal, vooral op zintuigen gericht. Geuren en smaken spelen vooral een grote rol in het boek. Menselijker dan de beschrijving van de personen is die van de 'appels'. Deze beschrijving loopt als een rode draad door het boek.

De ene keer gebruikt de schrijfster koele, harde woorden, om vervolgens juist weer uitbundige en gepassioneerde zinnen te maken. De eerste keer dat ik het boek las, maakten dat woordgebruik en de beschrijvingen van de meest gruwelijke details de meeste indruk op me. Zoveel indruk dat al het andere in het verhaal op de achtergrond raakte. Pas bij de tweede keer lezen werd de verhaallijn me echt duidelijk.

Het is extra moeilijk het boek goed op zijn waarde te schatten, omdat het geen 'fijn' verhaal is. En er zitten ook geen fijne mensen in. De personages, behalve de grootvader en Max, blijven vaag. Zowel Max als zijn grootvader maken geen sympathieke indruk. Het is dan ook moeilijk je met de personages te identificeren.

'Wild vlees' is een heel bizar, goed, interessant en zelfs intrigerend boek. Als je tegen gruwelijk kan, lees het dan! Maar wel voor lezers vanaf vijftien jaar.

Schrijfster Marita de Sterck kreeg voor dit bijzondere boek de Gouden Zoen 2001.

Isabel.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.