Wij waren hier eerstJoukje Akveld

Terug naar lijst
 

Wij waren hier eerst

Titel: Wij waren hier eerst
Auteur: Joukje Akveld
Uitgeverij: Gottmer, 2017
ISBN: 978 90 257 6649 8
Illustraties: Piet Grobler

Terug naar lijst

Dieren in een mensenwereld

'Als de mens jouw favoriete diersoort is, is dit geen boek voor jou,' maakt Joukje Akveld ons alvast duidelijk in de inleiding van 'Wij waren hier eerst'. Omdat het boek in geuren en kleuren vertelt over wilde dieren, maar ook omdat 'Wij waren hier eerst' gaat over het gebots tussen mens en dier. Vroeger was die strijd nog wel eerlijk, misschien zelfs in het voordeel van sterke dieren. Maar je kunt het misschien wel raden: Sinds wij mensen met grote aantallen land inpikken en geweren hebben, komen de dieren steeds meer in de problemen. En dat terwijl zij er toch echt eerst waren.

Je denkt misschien: die korte pootjes kunnen niet harder dan de schuifwelstand. Je denkt: dat logge lijf maakt nooit veel vaart. Fout. Een nijlpaard kan op het land een snelheid halen van dertig kilometer per uur. Dat is sneller dan jij.

Nijlpaarden zijn misschien wel de gevaarlijkste dieren in Zuid-Afrika. Ze zijn erg chagrijnig, met een kort lontje. Nijlpaarden zijn gevaarlijk voor nijlpaarden, maar ook voor mensen. En toch zijn mensen nog het aller gevaarlijkst. Die willen het land van de nijlpaarden, hun vlees én ivoren slagtanden. Maar ook andere dieren zijn voor mensen niet veilig. Of dat nou is omdat er op ze gejaagd wordt, omdat er olie in hun zeeën terechtkomt, of omdat ze van slag zijn omdat het klimaat van slag is. In alle gevallen is de mens de schuldige. In 'Wij waren hier eerst' wordt dat pijnlijk duidelijk. Maar de relatie tussen mens en dier heeft veel verschillende kanten. Het boek vertelt net zo goed de prachtige verhalen van dierenredders en de bizarre situaties waar mensen en dieren samen in terechtkomen. En laat zien hoe toerisme zo zijn voordelen en nadelen heeft. Neem nou bijvoorbeeld de walvissen. Die kunnen gestrest raken als bootjes vol toeristen ze opzoeken, maar die toeristen hebben tegelijkertijd de plaats ingenomen van de jagers. Dan is de keus gauw gemaakt. Al kunnen toeristen ook best lastig zijn:

'Mammie, mammie, waar is de walvis gebleven?' roept het Canadese jongetje naar zn moeder. Die kijkt hulpzoekend omhoog naar de uitkijktoren. 'Eh,' zegt Nino, 'onder water'. En als de moeder en het jongetje niet reageren: 'De walvis is onder water, dat is waar walvissen meestal zijn.'

Joukje Akveld ging in Zuid-Afrika kijken hoe de wilde dieren naast de mensen leven en maakte er een prachtig boek over. Met verdrietige verhalen over dierenleed en hartverwarmende voorbeelden van hoe het óók kan. En het is allemaal echt gebeurd. Misschien dat je een traantje zult laten, maar dit boek doet je zeker weten ook meer dan eens hardop grinniken. En omdat het boek gaat over wilde dieren in Zuid-Afrika vroeg Joukje Akveld een Zuid-Afrikaan of hij het wou illustreren. Daarom houden de vrolijke kleine illustraties die Piet Grobler maakte, de mooie safari foto’s gezelschap. ’Wij waren hier eerst' is een dierenencyclopedie, een reisverslag en een safarigids ineen. Het verveelt geen moment. Het is vlot en met veel humor en heel veel liefde geschreven. Als de mens niet jouw favoriete diersoort is, is dit een boek voor jou.

‘Wij waren hier eerst’ werd bekroond met een Zilveren Griffel 2018.

Kim.

Leestip: Meer waargebeurde verhalen lezen over dieren in een mensenwereld? Lees dan ook eens 'We gingen achter hamsters aan, waarin Bibi Dumon Tak vertelt over haar avonturen op de dierenambulance.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.