Wij uit BolderburenAstrid Lindgren

Terug naar lijst
 

Wij uit Bolderburen

Titel: Wij uit Bolderburen
Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Ploegsma, 2015
ISBN: 978 90 216 7463 6
Illustraties: Els van Egeraat

Terug naar lijst

Zorgeloos opgroeien in Bolderburen

Er was eens een heel klein dorpje in Zweden, Bolderburen. Daar woonden zes kinderen met hun ouders, in drie boerderijen: Noordhof, Middelhof en Zuidhof. Lasse, Bosse, Lisa, Olle, Britta en Anna spelen samen, gaan samen naar school, maken ruzie, plagen elkaar en vieren samen alle feestdagen van het jaar. ‘Wij uit Bolderburen’ en ‘Buiten in Bolderburen’ zijn geen sprookjes. Maar daar lijkt het af en toe wel op: schrijfster Astrid Lindgren bedacht een plek die haast te mooi is om waar te zijn.

In het jaar 1947 schreef ze de verhalen al. Toen zag de wereld er natuurlijk anders uit, maar toch heb je tijdens het lezen nauwelijks in de gaten dat het al 70 jaar geleden is. Dat komt omdat de schrijfster zich zo goed kan inleven in kinderen. Hoe zij denken en zich voelen, verschilt niet zoveel met nu: broers kunnen lastig zijn, ruzie met je beste vriendin is naar en stiekem dingen doen achter de rug om van je ouders is spannend en van alle tijden.

De grote buitenwereld is ver weg in Bolderburen. Alles speelt zich voornamelijk af in en om de drie boerderijen en een klein stukje daarbuiten. Daar is al genoeg te beleven! Bijvoorbeeld wanneer de kinderen bedenken dat ze als landlopers in het hooi in de schuur gaan slapen. Of midden in de nacht op zoek gaan naar de Watergeest die in het bos zou zitten waar hij viool speelt:

‘Daar had je de steen! En daar zat hij! Daar zat de Watergeest! Hij was spiernaakt. En hij speelde. Door het geruis van het water, kon je er niet veel van horen. Je kon hem ook niet erg goed zien, want het was heel donker. Maar daar zat hij dan toch heus. ‘O, ik zie hem,’ fluisterde Anna. ‘ (…) Dat was me een vrolijke Watergeest. En de Watergeest was niemand anders dan Lasse, die op de steen op een kam zat te blazen.’

De drie jongens en de drie meisjes zitten elkaar graag dwars. Ze hebben geheimen voor elkaar die altijd uitkomen, want wat is er leuk aan een geheim als er niemand nieuwsgierig naar is? Soms gaat het wel erg vaak over hoe vervelend ‘de jongens’ zijn en hoe slim ‘de meisjes’. Dat komt wat ouderwets over.

Lindgren roept een lieflijke sfeer op die knusheid en gezelligheid ademt. De geschilderde illustraties van Els van Egeraat passen daar perfect bij. Het moet heerlijk zijn om op onbezorgd op te groeien in Bolderburen!

Mocht je toevallig op vakantie gaan in Zweden, bezoek dan Junibacken in Stockholm. Hoogtepunt van dit attractiepark is een 15 minuten durend treinritje (met audiotour in het Nederlands!), waarmee je langs prachtige miniatuurtafereeltjes uit de verhalen van Astrid Lindgren rijdt. En natuurlijk kom je ook langs Bolderburen!

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.