Wij samen op stapJean Reidy

Terug naar lijst
 

Wij samen op stap

Titel: Wij samen op stap
Auteur: Jean Reidy
Uitgeverij: Querido, 2013
ISBN: 978 90 451 1589 4
Illustraties: Leo Timmers

Terug naar lijst

Een tochtje door de stad

Weet je nog?
Wij twee op pad?
We maakten
Een tochtje
Door de stad

Dat klinkt als een lief en schattig stukje tekst. Maar, wauw, de teksten en de afbeeldingen van ‘Wij samen op stap’ knallen de pagina’s af!

Een klein konijntje zit in de buggy en wordt door zijn moeder de stad rondgereden. En  door wat voor een stad: overal is kleur, lawaai en beweging. Varkens, giraffes en krokodillen bevolken de straten en ze eten, gaan naar de kapper, zitten ergens te lezen of nemen de tram of de trein. Het is leuk om te zien dat alle inwoners in een goed humeur zijn. Ze hebben hun grote ogen wijd open staan en ze genieten. Het is een mooie dag.

Lekker weertje
Wij naar buiten
Buurman groeten
Liedje fluiten

Dit prentenboek is een prachtige combinatie van modern en oud, van schattig en stoer. Daar rijdt een oud trammetje en daar staat het oude station. En iets verderop maakt een klein diertje een foto met zijn telefoon. De platen van Leo Timmers zijn fel en vol actie; het lijken haast bewegende animaties. Tegelijkertijd doet dit prentenboek je denken aan die oude Gouden Boekjes als ‘De gele taxi’ waarin ook van alles gebeurt in drukke straten. Het kleine konijn in de buggy gaat met zijn moeder ontbijten, ze komen langs het schoolplein en het station, ze bezorgen een brief, ze zien de brandweer een brandje blussen en ze gaan op bezoek in het ziekenhuis. Het oude konijn in het ziekenhuis is erg blij met de bloem die moeder konijn en het kleine konijntje komen brengen.

Overal is actie en beweging op de platen van dit boek en het kleine konijn kijkt zijn ogen uit. En wie met zijn vinger over de pagina’s van dit boek glijdt kijkt met het kleine konijn mee: daar springt een giraffe touwtje met een superlang touw, daar rekt een hardloper zijn benen en daar verliest een schildpad een stapeltje boeken dat hij naar de bibliotheek terug wil brengen. De teksten onderstrepen het gevoel dat er overal wel iets te zien is en voegen er geluid aan toe:

Op het schoolplein
Touwtje springen
Hoor de schoolbel
Ringelingen

Bart Moeyaert heeft de frisse teksten van Jean Reidy mooi vertaald. Het is niet altijd precies hetzelfde en dat is maar goed ook: zo blijven de klank en het ritme van de tekst bewaard.

‘Wij samen op stap’  gaat over een heel gewoon wandelingetje in de stad. Maar een wandelingetje vanuit de buggy door de straten van de stad is eigenlijk een geweldig avontuur.  Dit prentenboek laat dat op een prachtige manier zien en kreeg een welverdiende Zilveren Griffel.

Lotte.

Zoek je nog zo’n boek om je ogen bij uit te kijken? Lees en bekijk dan ‘Het leukste abc ter wereld’  van Tom Schamp.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.