Wij eten hier geen klasgenootjesRyan T. Higgins

Terug naar lijst
 

Wij eten hier geen klasgenootjes

Titel: Wij eten hier geen klasgenootjes
Auteur: Ryan T. Higgins
Uitgeverij: Gottmer, 2019
ISBN: 978 90 257 7124 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Een dino in de klas

Het is misschien al even geleden dat je voor de eerste keer naar de basisschool mocht. Allemaal nieuwe kinderen en een juf die je nog niet kent. Best spannend.

‘We eten hier geen klasgenootjes’ gaat over de eerste schooldag van Tirza. Zij is daar best zenuwachtig voor. Ze heeft een mooie nieuwe rugzak en in haar broodtrommeltje zitten 300 boterhammen. Zoveel boterhammen, denk je vast, maar dat komt omdat Tirza een kleine tyrannosaurus is.

Dan is de grote dag aangebroken en mag Tirza voor het eerst naar school. Maar als ze de klas binnenkomt schrikt ze zich een hoedje. Want haar klasgenootjes zijn geen dino’s, maar gewone kinderen! ‘Dus Tirza at ze allemaal op. Want kinderen zijn heerlijk’. Gelukkig heeft ze juf Nora niet opgegeten. Die roept streng:  Tirza Rex! Wij eten hier geen klasgenootjes! Uitspugen! Nu!

Hoe graag Tirza ook vriendjes wil maken, het lukt haar niet. Alle kinderen zijn bang voor haar. Tirza voelt zich alleen. De volgende dag doet Tirza heel erg haar best om aardig te zijn. Maar ze kan zich niet inhouden, ze eet weer een klasgenootje op.

Gelukkig is er thuis iemand die niet bang is voor Tirza. Daarom probeert ze vriendjes te worden met Walter de goudvis. Maar dan gebeurt er iets tussen Walter en Tirza waardoor Tirza in de gaten heeft wat ze met haar klasgenootjes heeft gedaan. Vanaf dan is het voor Tirza makkelijker om niet haar tanden te zetten in de kinderen in haar klas.

De tekst van Ryan T. Higgins beschrijft de gebeurtenissen van Tirza. Er wordt niet gezegd dat het gek is dat Tirza de kinderen opeet, of dat ze iets verkeerd doet. Daar komt Tirza zelf achter. Daarnaast bevat de tekst ook humor. Zo eet Tirza geen klasgenootjes meer: ‘Zelfs niet toen Emma allemaal ketchup op haar jurk had geknoeid’.

De tekeningen zijn gemaakt door de auteur. Ze zijn grappig, zeker in combinatie met de tekst. Want daarin staat bijvoorbeeld dat Tirza erg haar best doet om nieuwe vriendjes te maken en dat ze een mooi schilderij heeft geschilderd. In de illustratie zie je dan dat Tirza met haar bek open aan het uiteinde van de glijbaan staat. Zo kan er meteen een kindje in haar bek glijden. Ook op de tekening die ze heeft gemaakt, heeft Tirza zichzelf getekend met een kind in haar bek. Je moet goed naar de tekeningen kijken om deze grappige details te zien.

Dit verrassende boek over een belangrijk moment in een kinderleven gaat over gevoelens die iedereen heeft. Door Walter de goudvis weet Tirza nu dat het niet fijn is voor andere kinderen om hen om te eten. Hoe dat zo is gekomen, mag je zelf gaan lezen…

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Tyrannosaurus Drup’ van Julia Donaldson

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.