Wie is nou normaal?Lisa Williamson

Terug naar lijst
 

Wie is nou normaal?

Titel: Wie is nou normaal?
Auteur: Lisa Williamson
Uitgeverij: Lemniscaat, 2016
ISBN: 978 90 477 0849 0
Illustraties:

Terug naar lijst

De kunst van het normaal zijn

In de kantine staan Harry, Tom en Lexi vlak achter me in de rij. Harry en Tom geven me om beurten een tik tegen mijn oren, waarbij Lexi het elke keer uitgiert.
‘Heel volwassen hoor,’ zeg ik zo verveeld mogelijk.
‘Kom op, Griezel, niet zo chagrijnig,’ zegt Harry. ‘Het is maar een geintje.’
Hij geeft me nog een felle tik tegen mijn rechteroorlel. Ik krimp ineen. Ze barsten alle drie in lachen uit.


Griezel. Het is de bijnaam van David Piper. Zijn leven op school is een hel, sinds hij als achtjarige in een opstel schreef dat hij later ‘meisje’ wilde worden. David heeft de uiterlijke kenmerken van een jongen, maar hij voelt zich een vrouw. Alleen zijn twee beste vrienden weten dat hij transgender is, verder durft hij het niemand te vertellen. Andere leerlingen denken dat hij homo is.
Dan verschijnt er een nieuwe jongen op school. Deze Leo Denton heeft een indrukwekkende reputatie: hij zou van een andere school zijn geschopt omdat hij een docent verwond heeft met een beugelzaag. Deze reputatie wordt bevestigd wanneer Leo Harry een bloedneus slaat. De werkelijkheid is heel anders, maar daar houdt Leo zijn mond angstvallig over dicht.

Twee jongens met ieder een geheim. De oorspronkelijke titel van ‘Wie is nou normaal?’ luidt ‘The art of being normal’, letterlijk vertaald ‘De kunst van het normaal zijn’. Dat dekt de lading beter, want David en Leo doen hun uiterste best zo normaal en onopvallend mogelijk te zijn, terwijl ze allebei een niet-alledaags probleem hebben.

‘Bovendien,’ zegt papa, ‘wie wil er nou normaal zijn? Het zal maar op je grafsteen staan. “Hier rust die en die. Hij was volkomen normaal”.’

Davids vader maakt er een grapje van, maar dat het helemaal niet grappig is om transgender te zijn, toont Lisa Williamson in haar debuut overtuigend aan. Zij werkt bij een organisatie die opkomt voor transgenderjongeren. Tijdens het lezen wordt volkomen duidelijk dat Williamson weet waar ze het over heeft.

Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van David en dat van Leo. De jongens hebben ieder een ander lettertype gekregen, maar dat was niet nodig. Ze hebben allebei hun eigen vertelstem. Daarnaast groeien ze op in heel verschillende omgevingen: de ouders van David zijn welvarend en de redelijkheid zelve, terwijl Leo uit een achterbuurt komt, zijn vader niet kent en zijn moeder overal een puinhoop van maakt.
Er zijn wat veel verhaallijnen, die niet allemaal even functioneel zijn, er is één grote toevalligheid die niet zo geloofwaardig is, maar toch is ‘Wie is nou normaal’ een boek dat je achter elkaar uit wil lezen. Al is het maar voor het antwoord op die ene vraag: wanneer mag David eindelijk Kate worden?

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen waarin een raadselachtige jongen opduikt? Lees dan de recensie van ‘Ik zal er zijn’ van Holly Goldberg Sloan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.