Wie is Libby Skibner?Daan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

Wie is Libby Skibner?

Titel: Wie is Libby Skibner?
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Querido, 2007
ISBN: 978 90 451 0563 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Schildpadden, puzzelstukjes en kathedralen

De meisjesogen in de spiegel op de omslagfoto zien er een beetje droevig uit. Alsof het meisje zichzelf niet herkent. Wie is Libby Skibner? Die vraag is ook de titel van dit boek. Titel en omslag trekken je direct het boek in. Is het meisje in de spiegel Libby Skibner? Waarom kijkt ze zo droevig?

De 15-jarige Elizabeth voelt zich een schildpad. Dat zit zo: bij haar thuis draait alles om stilte en je hersens gebruiken. Haar vader, een componist, heeft rust nodig om muziekstukken te schrijven. Elizabeth en haar broertje Tim mogen nooit lawaai maken, nooit opvallen, alleen goed presteren op school. Elizabeth heeft zich daarom teruggetrokken achter haar eigen schild: ze kijkt en luistert alleen nog maar.

Schrijver Daan Remmerts de Vries neemt je mee in de gedachtewereld van dit stille, dromerige meisje dat thuis met voorwerpen praat en op school geen vrienden heeft. Het is alsof ze je vertelt wat ze denkt en soms spreekt ze je ook aan. ‘Ik zei je al dat er soms onzinnige dingen door mijn hoofd gingen.’ Elizabeth is niet gelukkig met de beklemmende situatie thuis en op school; het maakt haar boos en opstandig. Toch moet je regelmatig lachen om hoe ze haar wereld beschrijft.

Dan spreekt Suzan haar op het schoolplein aan. Zomaar. Ze worden vriendinnen en Elizabeth sluit zich aan bij de Trendy’s, Suzans vriendinnenclub. Elizabeth vindt het geweldig en kruipt achter haar schild vandaan. Ze koopt voor het eerst zelf nieuwe kleren en make-up en noemt zichzelf vanaf dat moment Libby. Toch voelt ze zich nog niet helemaal op haar gemak: ze heeft bijvoorbeeld nog geen iPod of de juiste laarzen. Libby gaat op zoek naar een andere manier om er volledig bij te horen: ze kijkt nog beter hoe klasgenoten zich gedragen en luistert naar wat ze zeggen.

Daan Remmerts de Vries weet goed welke beelden hij moet gebruiken om Elizabeths verlangen erbij te horen te beschrijven. ‘Ik moest erin passen, in die puzzel. Ik moest een stukje worden dat erbij hoorde. Het leek me mijn enige kans op ontsnapping.’ Alle informatie over anderen onthoudt ze volgens haar eigen kathedralenmethode. ‘In mijn hoofd had ik sindsdien hele kathedralen gemaakt, en op die kathedralen stonden in plaats van versieringen mijn eigen schilderingen en opschriften.’

Het verschil tussen schoolmeisje Libby en dochter Elizabeth wordt steeds groter en voelt steeds ongemakkelijker. De spanning tussen haar twee werelden komt tot ontploffing op het schoolfeest waar ze voor het eerst bier drinkt en dronken wordt.

Dat Daan Remmerts de Vries mooie verhalen kan schrijven is al langer bekend. Hij ontving onder andere een Gouden en een Zilveren Griffel. ‘Wie is Libby Skibner?’ is ook weer zo’n mooi verhaal: grappig, herkenbaar, ontroerend en spannend.

Inger.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.