Wie jat er nou een ei, jij?Sabine Lipan

Terug naar lijst
 

Wie jat er nou een ei, jij?

Titel: Wie jat er nou een ei, jij?
Auteur: Sabine Lipan
Uitgeverij: Rubinstein, 2016
ISBN: 978 90 476 2095 2
Illustraties: Noƫlle Smit

Terug naar lijst

Houd de dief!

Het is niet leuk als iets waar je heel erg je best op hebt gedaan, opeens gestolen wordt. Je wilt weten wie de dader is.

Op een ochtend kakelt kip Clementine zo hard dat alle andere kippen er wakker van worden. Ze is al wat ouder en daarom legt ze niet zo vaak een ei. Maar nu is het gelukt, Clementine is zo trots op het ei dat ze heeft gelegd. Maar wanneer iedereen het ei heeft bewonderd, is het ei ineens weg! Iemand heeft Clementines ei gestolen!

De kippen doen er alles aan om het ei terug te krijgen. Als eerste gaan ze bij de vos langs. Maar die zegt dat hij niks heeft aan een ei. Hij heeft liever een kip! Snel gaan de kippen er vandoor. Het volgende dier dat het ei gestolen zou kunnen hebben is de ekster. Maar zij geeft toe alleen maar glitterdingen te stelen. En zo gaan de kippen nog bij enkele dieren langs. De haas, de wasbeer, de mol, het varken en het schaap worden allemaal beschuldigd van diefstal. Ieder dier heeft weer een andere reden om het ei niet te stelen. De dieren vinden het helemaal niet leuk dat ze vals beschuldigd worden van diefstal. Maar het schaap heeft iets gezien waar de kippen wel iets mee kunnen …

De kippen onderzoeken de tip van het schaap, en inderdaad, het ei wordt weer teruggevonden. Maar wie is nu de dader?

De tekst van Sabine Lipan is vrij uitgebreid. In het prentenboek staan dingen die je misschien nog niet wist. Zo kom je erachter dat een ekster glitterdingen steelt, en dat een wasbeer wormen eet. Ook is de tekst grappig, bijvoorbeeld de reden waarom de kippen denken dat de mol het ei heeft gestolen: ‘Ja, de mol heeft het ei achterover gedrukt om te gebruiken als kurk voor in zijn gang, tijdens een regenbui’. Het boek gaat ook over het beschuldigen van iemand terwijl je niet weet wat er aan de hand is. Je kunt beter eerst vragen dan meteen oordelen.

De tekeningen van Noëlle Smit zijn mooi gemaakt en vaak bijzonder. Bijvoorbeeld de snelheid waarmee de kippen achter de dief aanrennen is mooi getekend, de nek vooruit en de poten ver uit elkaar. Ook de verbaasde blik van het varken wanneer hij beschuldigd wordt, is knap in beeld gebracht. De kleuren van de tekeningen passen allemaal erg mooi bij elkaar en zorgen voor een warme sfeer. Ook is het leuk om te zien dat de kippen allemaal een ander verenpak hebben. En hoewel de dief een ei heeft gestolen, is hij wel schattig om te zien …

Wil je een spannend boek lezen over een dief en een stel boze kippen die de dader willen pakken? Dan moet je ‘Wie jat er nou een ei, jij?’ lezen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Kuikens op de dierderij’ van Lida Dijkstra.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.