Wie is er bang voor de boze heks?Jonas Boets

Terug naar lijst
 

Wie is er bang voor de boze heks?

Titel: Wie is er bang voor de boze heks?
Auteur: Jonas Boets
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2015
ISBN: 978 94 6291 066 9
Illustraties: Richard Verschraagen

Terug naar lijst

Jonge mannen zijn slecht voor heksenplannen

Er was eens een meisje dat Abracadabra werd genoemd.
Eigenlijk heette ze Lentebloesem. Die naam vond ze maar flauw.
[...]

Een heks zou ze worden.
Ze wilde toveren, en vliegen op een bezem.
Daar kon toch niets tegenop?


Zo begint het grappige prentenboek ‘Wie is er bang voor de boze heks?’ van de Vlaamse schrijver Jonas Boets. Dit prentenboek is een overduidelijke knipoog naar de sprookjeswereld, want veel belangrijke sprookjesfiguren komen voorbij. Let maar op!

Maar eerst: hoe word je heks? Lentebloesem – of Abracadabra – wil niets liever worden dan dat. Wel lastig, als je niet kan vliegen en eigenlijk nog nooit één slechte daad hebt gesteld. Toch gaat Abracadabra de uitdaging aan. Kijk en lees je met haar mee?

Kinderen! Dat was het.
Heksen hadden een hekel aan kinderen.
Abracadabra zou er eentje vangen.
Dat vonden de heksen vast een leuk cadeau.


En zo komt het dat Abracadabra Hans en Grietje opsluit in een snoephuisje. Helaas voor Abracadabra gaat dat helemaal mis. Ze eet zelf alle snoepjes op en wordt steeds suffer van al die suiker! En als ze dan toch achter Hans en Grietje aanjaagt, belandt Abracadabra zelf in de oven. Ze is wel een heel klunzig heksje! Illustrator Richard Verschraagen slaagt er ook goed in om de stuntelige Abracadabra in beeld te brengen: de tekeningen zijn grappig en lief tegelijkertijd en ondersteunen het verhaal goed. Bekijk vooral de illustraties van het snoephuisje aandachtig, want daar loopt het water je echt van in de mond...

Komt het dan ooit nog goed met Abracadabra’s wens om heks te worden? Ze waagt een nieuwe poging en probeert Doornroosje in slaap te laten vallen door haar vinger aan het spinnenwiel te laten prikken. Ook dat loopt niet helemaal af zoals Abracadabra had gepland... Tipje van de sluier: het zijn de prinsen die het telkens voor Abracadabra verpesten. Die stomme knappe mannen ook!

‘Wie is er bang voor de boze heks?’ is een geinig en vrolijk prentenboek voor iedereen die gek is op sprookjes en het leuk vindt om deze klassieke verhalen eens van een andere kant te bekijken. Abracadabra is, ondanks haar rare plannen om heks te worden, een erg leuke hoofdpersoon. Ze is positief ingesteld en hoewel al haar heksenideeën op niets lijken uit te draaien, houdt ze de moed er telkens in. Tsja, als je eenmaal een plannetje in je hoofd hebt... Of bedenkt Abracadabra zich uiteindelijk toch? Misschien wil ze wel veel liever bij andere sprookjesfiguren horen...

Abracadabra kwam terecht in een feestzaal vol vriendelijke vrouwen. Ze aten uit zilveren borden en dronken sprankelende drankjes.

Wie zou Abracadabra nou weer ontmoet hebben? Veel leesplezier!

Lizan.

Leestip: Nog een leuk boek lezen met sprookjesfiguren in de hoofdrol? Lees dan de recensie van ‘Sneeuwwitje breit een monster’ van Annemarie van Haeringen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.