WestervensterWilma Verweij

Terug naar lijst
 

Westervenster

Titel: Westervenster
Auteur: Wilma Verweij
Uitgeverij: Querido, 2002
ISBN: 978 90 451 0003 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Tweeling door tovenaar uitverkoren


‘Groter en groter wordt de meeuw en verandert dan van vorm. Als hij op de grond staat, is het geen meeuw meer, maar een man in een lange vaalwitte veren mantel die opbolt in de westenwind. (…). Het is de man die Alec verzonnen heeft. De oude bibliothecaris. De magiër Asarlai. Merlijn.’

Met dit fantasierijke, subtiel opgebouwde verhaal schreef Wilma Verweij een prachtig debuut. Terecht behoorde ‘Westervenster’ tot de kerntitels van de Jonge Jury 2004.

Net als de schrijver van het eerder door Leesfeest besproken boek ‘Arthur - de zienersteen’, liet Wilma Verweij zich inspireren door de beroemde middeleeuwse Arthurlegende. In ‘Westervenster’ is een belangrijke rol weggelegd voor de raadgever van Koning Arthur, tovenaar Merlijn. Maar het verhaal speelt in het heden en begint in Londen, waar de dertienjarige Dylan en Lucy Finn enorm balen van hun ouders Alec en Rowena Finn. Die willen op een onbewoond eiland hun droom - een eigen hotel - verwezenlijken, maar de tweeling voelt daar niks voor.

Beurtelings volg je de avonturen van de tweeling en een griezelige projectontwikkelaar, Guy Maskelyne en zijn secretaresse Vivienne. Een magische speling van het lot, brengt deze hoofdrolspelers tenslotte samen op het eiland Rhona. Voor die mysterieuze omgeving vond Wilma Verweij inspiratie op de Scilly eilanden ten zuidwesten van Engeland.

Uitgerekend die eenzame plek, waar je alleen de gure zeewind hoort suizen en meeuwen hoort krijsen, wordt het nieuwe thuis van Dylan en Lucy. Alec probeert de tweeling warm te maken voor het eiland met een verhaal over de onsterfelijke tovenaar Merlijn en het geheimzinnige boek Westervenster. Dat boek behoort tot de nalatenschap van koning Arthur en het zou zich op Rhona bevinden. Dylan en Lucy geloven er niks van, maar eenmaal op het eiland lijkt het verhaal meer overeenkomsten met de werkelijkheid te vertonen, dan Alec zich realiseert.

Is het Merlijn die de hand heeft in alle onverklaarbare dingen die de tweeling overkomen? Of laten Lucy en Dylan zich teveel beïnvloeden door de spannende verhalen? De sfeer op het onherbergzame Rhona laat immers niemand onberoerd.

Intussen komt projectontwikkelaar Guy steeds dichterbij. Met hem is iets engs aan de hand, iets wat hem onontkoombaar naar Rhona drijft. Het heeft te maken met Westervenster en de oude tovenaar die op Rhona opgesloten zit in een grot. Als Guy het eiland bereikt, weten Lucy en Dylan inmiddels dat zij door Merlijn zijn uitverkoren tot de nieuwe hoeders van Westervenster, waardoor zij over magische krachten beschikken. Door de komst van Guy komen kwade krachten vrij die de mensheid bedreigen. Dylan en Lucy komen oog in oog te staan met een oude vijand van Merlijn.

Het verhaal is spannend, geloofwaardig en realistisch geschreven. Je blijft samen met Dylan en Lucy in verwarring achter: is het nou echt gebeurd of was het maar een verhaal?

Aukje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.