Welkom op de dierderijLida Dijkstra

Terug naar lijst
 

Welkom op de dierderij

Titel: Welkom op de dierderij
Auteur: Lida Dijkstra
Uitgeverij: Pimento, 2010
ISBN: 978 90 499 2416 4
Illustraties: Noƫlle Smit

Terug naar lijst

Doe het zelf

Wat gebeurt er als een boer ziek is en niet meer kan zorgen voor zijn dieren op de boerderij? Lida Dijkstra weet het wel: dan nemen de dieren het zelf over! De boerderijdieren in ‘Welkom op de dierderij’ doen dit zo goed, dat er nog maar één vraag overblijft: is er wel een boer nodig?

Boer Jansen runt een kleine boerderij en werkt graag hard. Zijn dieren zijn liever lui dan moe. Als boer Jansen ziek in bed ligt raken de dieren in paniek. Kaatje Koe moet dringend gemolken worden, de moestuin moet worden gewied en de schapen geschoren. Boer Jansen stuurt de dieren zonder pardon weg: ‘Doe het zelf!’

‘Ja dááág, ik ga niet werken hoor!’ riep Pelle Paard in shock.
En alle kippen fladderden beledigd naar hun hok.
Maar Hendrik Haan sprak nogal streng: ‘Zeg dieren, niet zo zeuren.
Het wordt een janboel zonder boer, dus hier moet iets gebeuren
.’

Onder leiding van Hendrik Haan gaan de dieren aan de slag. Eerst voorzichtig, maar al snel krijgen ze er plezier in. Vic Varken blijkt uitstekend koeien te kunnen melken en wie had ooit gedacht dat Kees Kater zo’n goede klusjesman zou zijn?!

‘Er moet gemaaid,’ zei Hendrik Haan, ‘graag vingers, wie heeft zin?’
‘Net iets voor mij!’ riep Kaatje en ze stoof het weiland in.
Ze stuurde nogal slordig en de trekker deed wat maf.
Maar toen Hendrik met de koffie kwam, was het gras eraf.

De dieren doen al het werk zelfs beter dan de boer het ooit deed. Boer Jansen ziet dit ook en als hij weer is opgeknapt, besluit hij dat hij niet meer nodig is. Hij vertrekt naar Italië om daar te gaan zingen.

De dieren gunden hem zijn pret, ze hadden toch elkaar.
Maar de benaming ‘boerderij’ was zonder boer wat raar.
Dus Hendrik schilderde een ander toegangsbord dat zei…
WELKOM OP DE DIERDERIJ

‘Welkom op de dierderij’ is een vrolijk en grappig verhaal geschreven op rijm. De vlotte zinnen doen een beetje denken aan de versjes van Annie M.G. Schmidt. Noëlle Smit maakte de illustraties voor dit prentenboek. Haar tekeningen zijn erg kleurrijk en zitten vol grappige details die het verhaal goed aanvullen. De boerderijdieren hebben het zo gezellig samen dat je zelf ook wel eens een kijkje zou willen nemen op de dierderij!
Lida Dijkstra en Noëlle Smit werkten al eerder samen voor het prentenboek ‘Een muisje kan geen optocht zijn’. In beide boeken bewijzen ze een goed team te zijn.
‘Welkom op de dierderij’ is een prentenboek waar je niet snel genoeg van krijgt. De tekst op rijm én de illustraties blijven je verrassen en toveren elke keer een glimlach op je gezicht!

Dit boek is bekroond met de Leespluim van maart 2011.

Mirjam.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.