WegloopPaul Biegel

Terug naar lijst
 

Wegloop

Titel: Wegloop
Auteur: Paul Biegel
Uitgeverij: Lemniscaat, 2005
ISBN: 978 90 56 3775 88
Illustraties:

Terug naar lijst

 Afwassen in een jurk

Moeten we daar dan in een jurk en met een pruik op onze kop staan bami snijden? Vroeg hij met minder geluid en meer afkeer. Kan je niet wat beters bedenken? Nee, zei ze. Ik wil wel, zei Wegloop. Geef die jurk maar.’

In een jurk, als een meid, loopt de elfjarige Niek uit de tuchtschool weg om te gaan werken in de keuken van een Chinees restaurant. Ja, Niek loopt altijd weg, steeds maar weer. En als zijn ouders het werkelijk niet meer zien zitten en hem op een internaat vastzetten, loopt hij daar óók weer weg. Als je veel boeken hebt gelezen, waarin jongeren allerlei problemen hebben, denk je dat Niek het moeilijk heeft thuis. Dat hij gepest wordt of erger. Maar niets is minder waar. Hij heeft geen problemen, behalve dat weglopen dan. En waarom loopt hij dan weg? Zomaar, denkt Niek en omdat de blauwe lucht hem trekt. Hij is zelfs gaan heten naar zijn afwijking: Wegloop. De psychiater, waar Wegloop mee moet praten van zijn ouders, weet niet wat er aan de hand is. Maar stelt hem wel een goede vraag . ‘Als jij wegloopt, ga je dan ergens van weg, of ergens naartoe?’ Aan het eind van het boek weet je het antwoord.

Dat antwoord voert je terug in de tijd naar die andere loper in het boek. Een Inca-jongen uit het jaar 1532, met ook al een bijzondere naam. Hij heet Vogelvlug, omdat hij de jongste en snelste loper is van zijn stam. Paul Biegel schrijft het zo op: Hij ‘was uitverkoren omdat hij het langer dan de anderen uithield met blote voeten in de ijskoude sneeuw, later dan de anderen zijn handen terugtrok uit het vuur, niet wankelde boven de afgrond en sneller liep dan alle elf- en twaalfjarigen’. En dat is zo heerlijk van Biegel - je wilt eigenlijk bijna elke zin wel overschrijven - hij schrijft zo mooi! Vogelvlug is dus echt geen watje en de opdracht die hij krijgt van de Hoogverheven Inca-leider Amauta, is een zeer eervolle en gevaarlijke opdracht.

Wil je weten waarom Wegloop wegloopt? Snel verder lezen dan. Zo hijg je mee met Vogelvlug en zijn lange afstandsloop vijf eeuwen geleden. En het volgende hoofdstuk zit je weer in 2005 bij Wegloop en zijn vlucht . Beide verhalen sprinten naar de eindstreep en naar het antwoord op de wegloopvraag. De meesterverteller zelf noemt het antwoord ‘tover’. Maar of je het nu magie, tover, het lot of reïncarnatie* noemt, dat maakt niet uit. Paul Biegel zet je aan het denken. Want er zijn dingen in het leven die je niet kunt verklaren.

*reïncarnatie betekent dat een oude ziel opnieuw wordt geboren in een lichaam.

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.