Weg met de jongensHanneke de Jong

Terug naar lijst
 

Weg met de jongens

Titel: Weg met de jongens
Auteur: Hanneke de Jong
Uitgeverij: Leopold, 2011
ISBN: 978 90 258 5776 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Waar zijn de meiden?

Een: Afkes ouders zijn gescheiden. Dat is al niet leuk.
Twee: Afke vindt dat ze te weinig van haar papa hoort. Dat is helemáál niet leuk.
Drie: Afke zit nét in de puberteit. Dat is soms best verwarrend en pittig.
Vier: Afke woont nu samen met mama, Jelle (de nieuwe vriend van mama), Simon en Wytse (zonen van Jelle) en haar tweelingbroertjes Arnout en Marcel. Allemaal jongens. Dat is dus he-le-maal niks.
Gelukkig heeft Afke een toffe vriendin, Bibi. Met haar kan ze goed praten en veel lachen.

In het boek ‘Weg met de jongens!’ van Hanneke de Jong begint het verhaal op de dag dat Afke 11 jaar wordt. De ouders van mama, pake en beppe in het Fries, zijn ook op haar verjaardag. Afke gaat in de zomervakantie altijd met de hele familie naar pake en beppe in Gaasterland (dat ligt in Friesland). Dat vindt ze supergaaf. Maar dit jaar gaan ze niet! Mama en ‘de jongens’ willen allemaal naar Frankrijk. Afke is het daar niet mee eens: ‘Ik wil naar pake en beppe. Net als altijd. Jullie doen maar. Ik ga niet mee!’.

Gelukkig is Afke niet voor één gat te vangen. Ze probeert of ze met papa naar Gaasterland kan gaan. Hij laat sinds de scheiding heel weinig van zich horen en is dit jaar zelfs haar verjaardag vergeten! Het is verspilde moeite; papa is muzikant en gaat deze zomer naar Amerika om te toeren. Afke besluit om voor papa op haar mp3-speler te vertellen hoe haar vakantie verloopt. Dan heeft ze iets leuks te doen tussen al die jongens. ´Radio Afke´ is geboren! Eenmaal in Frankrijk vermaken de jongens zich goed met elkaar. Afke gaat alleen op pad. Ze mist Bibi heel erg en het lijkt een lange, saaie vakantie te worden. Maar daar komt al snel verandering in…
 

Hanneke de Jong is er in dit boek in geslaagd op een luchtige en herkenbare manier over een minder leuk onderwerp als een scheiding te schrijven. Want hoe ga je ineens om met nieuwe broers waar je niet om gevraagd hebt? En wat als je je papa heel erg mist, maar hij lijkt jou niet te missen? En hoe ga je eigenlijk om met je nieuwe papa?: ‘Gek is dat, als ik met hem samen ben, merk ik echt wel dat hij zijn best doet om aardig voor me te zijn. Maar het voelt toch echt niet zo vertrouwd als met papa.’

Hanneke de Jong neemt je in ‘Weg met de jongens’ rustig mee aan de hand door zo’n wiebelige fase. En toch maakt Afke aan het einde van dit boek een keuze die heel moedig en vol zelfvertrouwen is. Daardoor laat dit boek een grotere indruk achter dan je in eerste instantie zou denken.
 

Carol.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.