WegJowi Schmitz

Terug naar lijst
 

Weg

Titel: Weg
Auteur: Jowi Schmitz
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2016
ISBN: 978 90 8967 222 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Anna, uitbijter

Anna is veertien en het leven past haar niet. Ze is niet gelukkig thuis in Huize Landvoorzand, een tehuis dat haar ouders hebben opgericht voor pleegkinderen. Anna’s ouders behandelen haar niet anders dan de pleegkinderen, en Anna voelt zich daarom een reservekind: ongewenst, ongezien, alleen.

Of hoewel, alleen … gelukkig woont ook de opstandige Robin in Huize Landvoorzand. Hij stelt voor om samen weg te lopen, samen de wereld te veroveren. En dan lees je na enkele pagina’s dat hij is overleden. Je leest de zin een paar keer opnieuw: staat dat er nou echt? Ja, Robin is echt dood, en Anna vertrekt toch.

Het is de eerste en zeker niet de laatste schok die ‘Weg’ bij je teweegbrengt. In korte hoofdstukken en in rake taal beschrijft Jowi Schmitz Anna’s gedachten (die tijdens haar reis haar naam in Robin verandert) en haar zoektocht naar haar identiteit. Robin (Anna) rijdt naar Barcelona met een vrachtwagenchauffeuse die lijdt aan dwerggroei. Maar waarom neemt chauffeuse Mammita zo'n jong meisje zo makkelijk mee, zonder concrete vragen te stellen? Dat roept vraagtekens op en is wat ongeloofwaardig. De reis naar Barcelona is wel prachtig beschreven, filmisch en broeierig, in een beklemmende en aangrijpende sfeer. Mammita is een geweldige vrouw van wie je direct houdt.

Eenmaal in Barcelona ontmoet Robin Barry, een Amerikaanse man die zichzelf koning van de straat noemt. Robin en hij zijn uitbijters, stelt Barry, ‘getallen die niet werden meegerekend omdat ze te veel afweken van de verwachtingen’. Robin brengt tijd door met Barry, adopteert een kauwtje en zwerft wat rond over straat. Een echt plot lijkt te ontbreken. ‘Weg’ is vooral het verhaal van Anna, een meisje dat telkens niet gehoord wordt maar dat zo verdient. Je leeft met haar mee, maar een pageturner is ‘Weg’ niet: daarvoor kabbelt het verhaal iets te veel voort. Dat wordt goed samengevat door Frank, een muzikant die Anna ook tegenkomt in Barcelona: ‘Vrijheid is wel leuk, maar het gaat per definitie nergens naartoe’. De zoektocht is dus niet altijd spannend, maar daartegenover kun je wel stellen dat hij realistisch is.

Schmitz gebruikt veel metaforische passages: ‘Het leven geeft geen cadeautjes’, ‘Medelijden is een vorm van mishandeling’ en ‘Het leven is een zwembad met een wereld eromheen die niemand kent’. Soms gaan dat soort wat gekunstelde zinnen irriteren, het lijkt je oprechte medeleven met Anna wat in de weg te staan. Toch doe je dat wel – het is hartverscheurend als duidelijk wordt dat Anna’s ouders geen moeite doen om haar te vinden en terug te halen. ‘Weg’ is een mooi boek dat je ontroerd achterlaat en vooral met de hoop dat jongens en meisjes zoals Anna alle liefde en aandacht krijgen die zij verdienen.

Lizan.

Leestip: Ook Eppo besluit in Rotmoevie van Marian De Smet om weg te lopen van huis. Hij lift naar Parijs…

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.