WegMarjolein van Rest

Terug naar lijst
 

Weg

Titel: Weg
Auteur: Marjolein van Rest
Uitgeverij: Van Goor, 2015
ISBN: 978 90 003 4492 5
Illustraties: Omslagillustratie: Martijn van der Linden

Terug naar lijst

Wie goed doet, goed ontmoet

In ‘Weg’, het eerste boek van Marjolein van Rest is het juni 1864. Adriaan Vandermeer woont samen met zijn drie broertjes en moeder op een boerderij in Amerika. Een aantal jaar hebben ze daar goed van kunnen leven, maar nu is er een burgeroorlog gaande. De slavernij is net afgeschaft en de noorderlingen nemen het op voor de burgerrechten van de zwarte bevolking. De zuiderlingen komen tegen de noorderlingen in opstand en in het hele land wordt gevochten.

Ook Adriaans vader moet verplicht gaan vechten in het leger van de noorderlingen. In het begin schrijft hij brieven naar huis, maar later horen Adriaan en zijn familie niets meer.

Op een dag hoort Adriaan dat zijn vader een vuurgevecht niet heeft overleefd. Zijn medesoldaten moesten hem achterlaten. Nu is Adriaan de man in huis en hij moet ervoor zorgen dat de boerderij genoeg geld oplevert. Op een nacht worden de paarden gestolen. En die hebben ze juist zo hard nodig voor het binnenhalen van de oogst.

De volgende dag maakt Adriaan bij de sheriff melding van de diefstal en ziet hij een tekening in de krant. Hij herkent de tekenstijl: het kan niet anders dan dat zijn vader die heeft gemaakt! En als dat zo is, dan moet hij nog leven. Adriaan weet het 100 % zeker en besluit zijn vader te gaan zoeken. Midden in de nacht vertrekt hij naar het zuiden, waar de legers de oorlog uitvechten.

Tijdens zijn lange reis maak je samen met hem de meest spannende avonturen mee en laat schrijfster Marjolein van Rest je goed voelen hoe het was om tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog te leven.

Adriaan is niet bang en heeft een sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Zo helpt hij een gevlucht ex-slavenechtpaar en redt hij de gevluchte ex-slaaf Solomon van de verdrinkingsdood. Solomon wordt zijn beste vriend en samen trekken ze tijdens de hete zomer het land door. Ze verschansen zich als verstekeling in treinwagons, worden overvallen en vechten met wolven. Superspannend natuurlijk, zeker doordat Marjolein van Rest de angst en spanning die Adriaan en Solomon voelen zo beschrijft dat deze in je eigen lijf kruipen.

Adriaan ontpopt zich gaandeweg tot een bijna ongeloofwaardige superheld die ex-slaven redt en met allerlei fysieke en mentale tegenslagen te maken krijgt. Gelukkig weet Marjolein van Rest de spanning goed op te bouwen en volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Hierdoor leest ‘Weg’ als een zinderend snelle roadmovie. En dat is maar goed ook, want je wilt natuurlijk niets liever dan erachter komen of Adriaans vader nog leeft én of hij hem zal vinden.

Carlijn.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Slaaf Kindje Slaaf’ van Dolf Verroen.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.