Web van inktCornelia Funke

Terug naar lijst
 

Web van inkt

Titel: Web van inkt
Auteur: Cornelia Funke
Uitgeverij: Querido, 2006
ISBN: 978 90 451 0383 9
Illustraties: Cornelia Funke

Terug naar lijst

Voorlezen in een vreemde wereld

Een paar jaar geleden verscheen hét boek voor de boekenfan; ‘Hart van Inkt’ van Cornelia Funke. Een ode aan prachtige boeken, aan jezelf verliezen in een mooi verhaal én aan zo goed kunnen voorlezen dat het verhaal tot leven komt. Het vervolg op dit geweldige boek ligt nu in de winkel; ‘Web van Inkt’. Goed nieuws, want je kunt weer 600 (!) pagina’s lang genieten van de avonturen van Mo en Meggie. Maar ook slecht nieuws, want het verhaal is na dit boek nog niet afgelopen! Dat wordt dus smachten naar deel 3…

Maar goed, eerst maar eens deel 2! Even een waarschuwing voor iedereen die deel 1 nog niet heeft gelezen; er wordt in ‘Web van Inkt’ nauwelijks teruggeblikt op ‘Hart van Inkt’, dus misschien is het handig (én leuk!) om dat eerst te lezen en dan aan het tweede boek te beginnen. Daarin komen er deze keer geen verzonnen figuren in de echte wereld terecht, maar échte figuren in een verzonnen wereld! Schrijver Fenoglio zat al aan het eind van het vorige boek in zijn eigen ‘verzonnen’ wereld, en nog steeds verscheurd door heimwee laat ook Stofvinger zichzelf teruglezen in ‘Hart van Inkt’, het boek waar het allemaal mee is begonnen. Farid en Meggie volgen al snel, en tot slot laten ook Mo en Resa zich teruglezen. Helaas nemen zij ook slechteriken Mortolla en Basta mee, die de dood op hun baas en zoon, Capricorno willen wreken.

Funke geeft haar personages altijd verschillende lagen mee; haar ‘goeien’ zijn nooit zo maar goed (Stofvinger en Fenoglio kun je af en toe wel achter het behang plakken), de ‘slechten’ nooit zo maar slecht – iedere bad guy heeft zijn eigen achtergrond en redenen om Meggie en Mo tegen te werken. Het verhaal dendert vanaf de eerste pagina weer als een hogesnelheidstrein over de pagina’s en zit vol onverwachte wendingen; er is geen moment waarop je kunt voorspellen hoe het verhaal verder gaat, of zou willen dat het boek wat dúnner was! Net als veel andere boeksuccessen wordt overigens ook ‘Hart van Inkt’ verfilmd. Eén van de bedankjes voorin het boek verwijst daar ook naar:

“Voor Brendan Fraser,
Zijn stem vormt het hart van dit boek.
Thanks for inspiration and enchantment.
Mo zou zonder jou mijn werkkamer niet hebben betreden
– en dit verhaal zou nooit zijn verteld.”

De keuze voor actie-held Brendan Fraser (die je misschien wel kent uit ‘The Mummy’) als de boekenminnende Mo, was niet helemaal onomstreden. Maar hieruit blijkt dat schrijfster Funke in ieder geval helemaal achter de keuze voor de acteur staat.

Tot die tijd adviseren we met beide boeken en een zaklamp onder de dekens te kruipen om je (als je er zelf nog bij past) in een nacht lang in de ruim 1000 bladzijdes (!) tellende fantasiewereld van Cornelia Funke stort. Wedden dat je niet meer terug wilt naar je eigen wereld?

Klik hier voor de leesfeest-recensie van 'Hart van Inkt'.

Bianca. 
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.