We hebben een hoedJon Klassen

Terug naar lijst
 

We hebben een hoed

Titel: We hebben een hoed
Auteur: Jon Klassen
Uitgeverij: Gottmer, 2016
ISBN: 978 90 257 6584 2
Illustraties: Jon Klassen

Terug naar lijst

Droom maar lekker!

‘Ik wil mijn hoed terug’ is het eerste prentenboek dat Jon Klassen schrijft én illustreert, en tegelijkertijd is dit het eerste boek in zijn vermakelijke hoedenserie. Een beer is zijn hoed kwijt. Aan iedereen die hij tegenkomt vraagt hij: ‘Heb jij mijn hoed gezien?’ Nee, antwoorden de dieren. Maar... kijk eens goed! Wat heeft het konijn op zijn hoofd? Is er misschien een dief in het spel? Ook in het volgende boek, Deze hoed is niet van mij, vullen de tekst en de tekeningen elkaar op een hilarische manier aan. Gniffelen geblazen!

Het laatste boek in de serie, ‘We hebben een hoed’, is helaas iets minder grappig dan de eerste twee. Evengoed is het een leuk boek dat mooi binnen de serie past. Twee schildpadden staan voor een dilemma:

‘We hebben een hoed gevonden.
We vonden hem samen.
Maar er is maar één hoed.
En wij zijn met z’n tweeën.

Nu denk je misschien: één schildpad gaat er met de hoed vandoor, de ander heeft pech. Opgelost. Maar zo simpel is het niet. Wat zouden jij en je beste vriend doen als jullie samen iets heel moois vinden? Deze twee vrienden gaan op zoek naar een oplossing waar ze allebei blij mee zijn. De ene schildpad heeft daar alleen iets meer moeite mee dan de andere…

Het boek is origineel opgezet, want het is verdeeld in drie delen met steeds een titelpagina ertussen. Dat zie je niet vaak in prentenboeken. Aan het eind van deel één (‘Een hoed gevonden’) besluiten de schildpadden dat ze de hoed laten liggen en vergeten. De illustratie zegt alleen iets anders! Eén van de schilpadden gluurt achterom naar de hoed. In deel twee (‘De zon gaat onder’) kijken ze samen naar de ondergaande zon.

‘Waar denk jij aan?
O, aan niks.’

Nee? Waarom gluurt hij dan wéér achterom naar de hoed? Jokkebrok! In deel drie (‘We gaan slapen’) sluipt hij, als zijn vriendje in dromenland is, stilletjes naar de hoed. Maar dan gebeurt er iets onverwachts. Wil je weten wat? Dan weet je wat je te doen staat!

Net als de hele hoedenserie is ook dit boek sober gekleurd. Veel meer dan grijs, donkergroen en een bruinachtige kleur kom je niet tegen. Saai? Nee, hoor! Jon Klassen is een kei in het opbouwen van verhalen. Een opvallend kenmerk van zijn werk is dat hij tekst en beeld elkaar op een grappige manier laat aanvullen (of eigenlijk vaak: laat tegenspreken!). Daardoor blijf je het hele boek lang geboeid de tekeningen onderzoeken terwijl je wordt voorgelezen.

‘We hebben een hoed’ is een fijn boek om te lezen voor het slapengaan. De schildpadden leren je: in je dromen kan alles! Als dat geen mooie boodschap is om mee in slaap te vallen?!

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.