WatsonMartha Heesen

Terug naar lijst
 

Watson

Titel: Watson
Auteur: Martha Heesen
Uitgeverij: Querido, 2007
ISBN: 978 90 4510 581 9
Illustraties: Wim Hofman

Terug naar lijst

Alles wat ons leven gemakkelijker maakt is ooit door een slimmerik uitgevonden. Vroeger praatten we op afstand met elkaar via een tamtam of met rooksignalen. En dat waren al knappe bedenksels. Later werd morse uitgevonden en nu stuur je een mailtje of pak je je mobieltje. De uitvindingen worden steeds slimmer en gemakkelijker voor ons. We zijn zelfs zo knap dat we ook allerlei vreselijke uitvindingen doen. Bijvoorbeeld als het gaat om de beste manier om andere mensen pijn te doen of te vermoorden. Denk maar aan de duimschroef, de pijnbank, de bermbom, de atoombom.

Zo heeft een slecht mens ook ooit de muizenval bedacht. Het moet een mannetje zijn geweest met een laag voorhoofd en grote oren. Of misschien was het ook wel een heksige vrouw op lompe veterschoenen. Wat een sadistische uitvinding! Zo'n geniepig stukje ijzer dat klem staat en naar beneden zwiept als een muizenneus eraan snuffelt. Miljoenen muizen zijn platgeslagen toen ze aan een lekker stukje kaas knabbelden. En dat was niet nodig geweest want er is een vriendelijker manier om van die kleine ritselaars af te komen. Dat leerde ik uit het boek 'Watson' van Martha Heesen.

Het gaat in dat boek om een jongen waar we er meer van zouden moeten hebben. In de eerste regel van het boek zegt hij: ‘Ik heet Carl. Ik ben tien en ik ben uitvinder.' En warempel, hij bedenkt zomaar even een bladzijde-omslaan-machine voor lezende moeders, een wakkermaker die automatisch dekens wegtrekt en je met een natte washand wakker kletst, een ruggenschrobmachine voor in bad. En als de opa van zijn vriendinnetje Veerke last heeft van muizen weet Carl de kleine knabbelaars via een ingenieus buizenstelsel levend en wel de deur uit te zetten.

Allemaal prachtige uitvindingen, maar soms werkt er iets te goed en dan gaat het mis. Want Carls muizenverdrijver zet ook Watson, de lievelingsmuis van zijn vriendin Veerke, de deur uit. Het beestje komt in de kou terecht en legt het loodje. En dan beginnen de problemen pas goed, want Veerke wil niets meer van Carl weten. Dat zal je maar eens gebeuren: je liefste vriendin zegt nog net even dat je een vreselijke dierenbeul bent en wil daarna niet meer met je praten, niet eens meer naar je kijken.

Ook al zijn de problemen groot, als je uitvinder bent kun je ook iets bedenken om een fout weer goed te maken. Je snapt natuurlijk al wat Carl gaat doen. 23 dagen lang doet hij elke dag een uitvinding voor Veerke. Hij verwent haar met een ontwerp voor een haarborstelautomaat of een spinnenvanger, maar Veerke blijft hem voorbij kijken. Tot de 24e dag aanbreekt. Dan krijgt de wanhopige Carl een geweldig idee en .... nee, die oplossing moet je natuurlijk zelf lezen. Ik verklap wel dat het eigenlijk een gewoon idee is, maar heel succesvol en ook ontroerend.

'Watson' is een mooi boek. Allereerst omdat Carl zo'n bijzonder kind is. Ik hou van slimme kinderen die mooie dingen uitvinden. Over zulke kinderen schrijf ik zelf ook wel eens. Maar ik kan met gemak nog 23 andere redenen bedenken waarom je het boek moet lezen. Als je van muizen houdt, als je niet van muizen houdt. Als je een lieve vriend(in) hebt, als je die niet hebt maar wel graag wilt. Als er bij jullie muizen op zolder zitten, als je zelf een tamme muis hebt. En ga zo maar door!

'Watson' is ook een erg compleet boek: het is spannend, mooi geschreven, hier en daar grappig en soms ook weer ontroerend. En het is ook nog eens fraai geïllustreerd. Het boek staat boordevol muizen en priegeltekeningen bij de uitvindingen van Carl, zoals muisverwijderingsapparaten, malle woonideeën, instrumenten om dode lievelingsmuizen in een grafkuiltje te laten zakken.

Wim Hofman heeft ze allemaal met een fijn kriebelpennetje getekend. Het kan niet anders: hij moet ook van muizen houden. Net als Martha Heesen. Die heeft vast en zeker een tamme muis thuis. Ze voert hem net als Veerke stukjes van een chocoladekoekje. En als Martha aan het werk is zit de muis op het bureau te kijken hoe ze zo'n muizig sterk verhaal schrijft.

Harm de Jonge

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.