WaterkoortsMary Heylema

Terug naar lijst
 

Waterkoorts

Titel: Waterkoorts
Auteur: Mary Heylema
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1831 4
Illustraties: Gitte Spee

Terug naar lijst

Stoere helden in het zwembad

‘Ik wil ook een held zijn,’ zegt Elton nadat hij met Tijn naar een stoere film heeft gekeken. ‘Mensen uit het water redden enzo.’ ‘Ik ook,’ zegt Tijn. ‘Maar dan moeten we eerst leren zwemmen,’ zegt Elton. ‘Worden we vanzelf een held,’ vult Tijn aan. ‘Doen we,’ zegt Elton. ‘High five?’

Elton mag al op zwemles, maar Tijn’s moeder vindt het eigenlijk te duur. Gelukkig wil zijn opa de zwemlessen betalen en kan Tijn toch een held worden! Maar eenmaal op zwemles vindt Tijn het eigenlijk niet meer zo leuk.

‘Tijn loopt langs de trap het water in. Maar het is dieper dan hij dacht. En opeens doen zijn benen niet meer wat hij wil. Ze voelen zwaar. Alsof het zijn eigen benen niet zijn. Zijn armen maaien door de lucht. Hij kan maar net overeind blijven.’

Eigenlijk vindt Tijn juf Pien ook heel eng. Volgens Kiki moet je met haar mee naar huis als je niet genoeg je best hebt gedaan. Ze sluit je thuis op en dan pakt ze haar haak. Wanneer Tijn en Elton op een dag bij juf Pien thuis zijn om kinderpostzegels langs te brengen, ziet Tijn inderdaad een groot kind in bad zitten, met grote ogen en een scheve mond. Hij weet niet hoe gauw hij daar weg moet komen. Met grote tegenzin blijft Tijn naar de zwemlessen gaan. Hij doet zelfs alsof hij niet zo goed kan zwemmen, zodat hij niet met Elton en juf Pien naar het volgende badje hoeft te gaan.

Toch blijkt Tijn stoerder dan hij zelf dacht. Op een dag ziet hij samen met Elton dat de jongen uit het huis van juf Pien bijna verdrinkt. Elton rent naar huis, maar Tijn rent naar de vijver. Daar redt hij niet alleen de jongen, maar zwemt hij ook nog eens de hele vijver door om de knuffel van de jongen te redden. Tijn blijkt een echte held te zijn, en hij heeft nog niet eens zijn zwemdiploma.

Waterkoorts is een boek voor kinderen vanaf vijf, zes jaar die naar zwemles gaan. Het is een erg fijn boek als je tegen de zwemles opziet. Faalangst en plankenkoorts kunnen je flink in de weg zitten als je druk bezig bent een held te worden. Mary Heylema speelt daar heel goed op in met dit mooie en dappere verhaal. Want is het eigenlijk niet veel stoerder als je toch gaat zwemmen terwijl je niet durft, in plaatst van dat het allemaal zo gemakkelijk gaat? Het boek is geschikt om voor te lezen, maar ook zeker een aanrader om zelf te lezen. De grappige, kleine tekeningen van Gitte Spee maken het boek nog leuker!

Bregje.

Wil je nog een boek van Mary Heylema lezen? Lees dan ook 'Baas van de keuken!'

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.