Wat niemand had verwachtMarit Törnqvist

Terug naar lijst
 

Wat niemand had verwacht

Titel: Wat niemand had verwacht
Auteur: Marit Törnqvist
Uitgeverij: Querido, 2008
ISBN: 978 90 451 0732 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Een gat in de grond

Kom je weleens op drukke plekken, waar het krioelt van de mensen? Al die mensen zijn onderweg naar huis, naar werk, naar school of naar feestjes. Ze hebben allemaal wel iets te doen. Maar soms gebeurt er iets waardoor al die mensen even moeten stilstaan. Iets onverwachts.

In ‘Wat niemand had verwacht’ valt een meisje per ongeluk in een groot gat. Dat gat is zo diep dat ze er niet zelf uit kan komen. Gelukkig zijn alle mensen erg geschrokken en ze besluiten het meisje te helpen, ook al hebben ze genoeg andere dingen te doen. Want stel je eens voor dat jouw zusje of vriendin in dat gat zat! Dan zou je haar ook willen helpen. Maar zo makkelijk is het niet. De mensen hebben heel veel ladders, maar ze zijn niet lang genoeg. Na een tijdje gaan ze daarom maar weer andere dingen doen.

Het meisje zat nog steeds in de kuil. De meeste mensen boven hadden het druk en door al die drukte waren ze haar vergeten. Het was niet anders. Gelukkig was er nog iemand die voor het meisje bleef zorgen. Zo bleef ze verder leven, daar beneden.

Maar op een dag schopt een jongen zijn bal in het gat. Het meisje gooit de bal een paar keer terug maar na een tijdje is ze daar te moe voor. De jongen is boos want hij wil zijn bal terug en daarom bedenkt hij een plan.  Misschien dat hij met dit plan het meisje ook kan redden. Maar dan heeft de aardige man die haar niet vergeten was niemand meer om voor te zorgen..

Marit Törnqvist is niet alleen de schrijfster van ‘Wat niemand had verwacht’, ze maakte ook de illustraties. De tekeningen lijken net schilderijtjes, zo mooi zijn ze . Sommige tekeningen hebben hele felle kleuren terwijl andere wat somberder zijn. Zo is het gat natuurlijk erg donker, maar de wereld daarboven is gekleurd. De sfeer van het verhaal zie je dus steeds in de illustraties terugkomen. Marit Törnqvist tekende al die haastende mensen als één grote grijze massa. Maar als het meisje uit het gat komt krijgt die massa kleurtjes. Het meisje heeft heel lang in het donker gezeten en nu ziet ze alles.

´Wat niemand had verwacht´ is een kort verhaal maar erg verrassend en mooi getekend. De mensen in dit boek zijn allemaal druk bezig met hun eigen levens. Zo is het in het echte leven eigenlijk ook. Maar soms moeten we even aandacht hebben voor andere mensen. Voor eventjes of voor een langere tijd. Zo kan het dat ook een meisje in een gat vriendschap vindt en misschien zelfs liefde. Want ieder mens is voor iemand belangrijk, dat is de mooie boodschap van Marit Törnqvist.

Kim

Vond je deze prenten mooi? Lees dan ook eens ‘Pikkuhenki’ van Toon Tellegen.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.