Wat ik weetJulie Berry

Terug naar lijst
 

Wat ik weet

Titel: Wat ik weet
Auteur: Julie Berry
Uitgeverij: Gottmer, 2014
ISBN: 978 90 257 5504 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Spreken is goud

Judith is de enige die weet wat er met haar gebeurd is. Twee jaar lang was ze vermist. Bij de terugkeer in het dorp wacht haar geen warm welkom. De bewoners van Roswell Station zien Judith eerder als verstoorder van de strakke orde in het dorp, dan als slachtoffer. Terwijl ze dat toch echt is. Ze werd ontvoerd en kwam verminkt terug. Waarom behandelen ze haar dan als een verstotene? Langzamerhand wordt duidelijk in wat voor omgeving Judith opgroeit. De normen en waarden in het dorpje Roswell Station zijn die van eeuwen geleden, alhoewel ze in sommige culturen ook nu nog gelden.

Judith, de hoofdpersoon in ‘Wat ik weet’, lijkt je als lezer rechtstreeks aan te spreken. Maar al meteen wordt duidelijk dat ze Lucas, haar onbereikbare jeugdliefde bedoelt wanneer het over ‘je’ gaat. Door deze vorm van vertellen, word je direct meegezogen in de gevoelswereld van Judith. Ze blikt regelmatig terug op haar leven van voordat ze ontvoerd werd. Het is schrijnend om te lezen hoe Judith na haar terugkomst in het dorp, de geborgenheid van haar gezin kwijt is. Haar vader is overleden terwijl ze weg was. Haar moeder verwijt haar dit nog elke dag en laat haar dat merken in haar kille houding:

‘Je bent verminkt teruggekomen. Ik laat het aan God om te oordelen wat hier de oorzaak van is. Maar het dorp zal je vrezen. Voor hen zul je vervloekt zijn. (…) Maar jij moet me gehoorzamen en je gedragen zoals het hoort voor een meisje. Als je één kik geeft waarvoor we ons moeten schamen slaap je voortaan hier tussen de harken en de spaden.’

Omdat Judith niet meer kan praten, heeft ze alleen haar eigen gedachten als gezelschap. Haar pijn en eenzaamheid maakt schrijfster Julie Berry goed voelbaar. Doen alsof ze met Lucas praat, moet voor Judith als een kleine troost voelen.

Judith lijkt zich te hebben neergelegd bij de positie die ze nu in het dorp heeft. Kleine veranderingen zijn er wel, zoals de voorzichtige vriendschap met een dorpsmeisje. Ze gaat naar school met haar broer, die haar weer Judith noemt  in plaats van ‘Worm’. Haar verlangen naar Lucas is niet minder geworden, ook al staat hij op het punt met Maria te trouwen. Maar dan zorgen heftige gebeurtenissen in het dorp ervoor dat alles in beweging komt. Ook de ontvoering van Judith komt in een ander daglicht te staan. Kan en wil Judith haar zwijgen doorbreken? Haar leven, maar ook dat van Lucas hangt er van af.

Aan het einde van het boek komt alles nogal snel bij elkaar. Dat is jammer, want de rest van het verhaal is juist mooi opgebouwd. Daarnaast wil je na het lezen van dit boek niet zomaar afscheid nemen van Judith…

Juulke.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.