Wat ging ik ook alweer doen?James Jarvis

Terug naar lijst
 

Wat ging ik ook alweer doen?

Titel: Wat ging ik ook alweer doen?
Auteur: James Jarvis
Uitgeverij: Lemniscaat, 2016
ISBN: 978 90 477 0810 0
Illustraties: Jarvis

Terug naar lijst

Olifant in geel jurkje

Heb jij dat ook wel eens, dat je een kamer in loopt om iets te pakken, maar dat je ineens vergeten bent wat je er ook alweer ging doen?

De olifant Bompa ging iets doen… maar hij is vergeten wat ook alweer. Hij komt een aapje tegen en vraagt: “Eh, wat ging ik ook alweer doen…?”.  Het aapje zegt dat hij denkt dat Bompa ondersteboven op een eenwieler ging rijden. Dus dat doet Bompa. Maar van deze gekke truc worden zijn benen moe. Bompa vraagt zich dan ook af: “Wat ben ik aan het doen?”.  Het ondeugende aapje zegt dat hij het ook niet weet en bedenkt iets nieuws wat hij Bompa kan laten doen.

Bompa drinkt het vieze water in een moeras, hij gaat tussen de haaien zwemmen en worstelt met een neushoorn. Bompa vraagt zich steeds af wat hij ook al weer ging doen en de aap beantwoordt deze vraag. Nadat de aap iets raars heeft verzonnen, gelooft Bompa de aap meteen en doet wat hij heeft bedacht. Wanneer Bompa de vreemde dingen die aap heeft bedacht ook echt uitvoert, vraagt hij zich vaak af wat hij aan het doen is. Bijvoorbeeld wanneer hij tussen de haaien zwemt: “O nee… Dit is eng! Ik ben geen haai, ik ben een olifant. Wat ben ik aan het doen? Zwem ik echt met haaien?” Het aapje lacht Bompa uit om de gekke dingen die de olifant uitvoert.

Als laatste geeft de aap Bompa de opdracht om een miljoen bananen voor hem te pellen. Bompa gaat aan de slag, maar opeens weet hij weer wat hij ging doen. Wat Bompa dan te binnen schiet moet je zelf maar bekijken in het boek ‘Wat ging ik ook alweer doen?’

Het boek is erg grappig. De olifant Bompa lijkt erg dom omdat hij zomaar doet wat de aap voor hem bedenkt. Het aapje is best gemeen en lacht de olifant steeds uit om wat hij doet. De tekst van Jarvis bevat veel herhaling waardoor je vaak al weet wat er gaat komen. Alleen is dat op de laatste bladzijde niet het geval! De tekst staat niet altijd netjes recht en in hetzelfde lettertype. Hier wordt veel mee gespeeld waardoor het een vrolijk boek is.

De tekeningen van Jarvis maken je door de rare dingen die de olifant doet, aan het lachen. Wat dacht je van een olifant in een gele jurk? Dat kan alleen maar grappig zijn! De tekeningen zijn met losse lijnen getekend, sommige vormen zijn alleen met een potloodlijn weergegeven. Er zijn vormen die niet helemaal ingekleurd zijn, je kunt er nog wit doorheen zien. De tekeningen spelen vooral aan het eind van het verhaal een belangrijke rol. Dan kom je er achter wat de olifant ook al weer ging doen. Loopt dat goed af voor de aap…? Dat moet je zelf maar lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Neushoorns eten geen pannenkoeken’ van Anna Kemp.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.