Wat doen we vandaag? Creatief met peuter en kleuterUrsula Barff

Terug naar lijst
 

Wat doen we vandaag? Creatief met peuter en kleuter

Titel: Wat doen we vandaag? Creatief met peuter en kleuter
Auteur: Ursula Barff
Uitgeverij: Casterman, 1994
ISBN: 978 90 303 1720 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Een vraag als 'wat doen we vandaag?' is niet meer nodig

Na alle feestdagen die de maand december ons gaf en een kerstvakantie die weer veel te snel voorbij was, is de koude januarimaand altijd een maand waarin we even niet meer zo goed weten wat we moeten doen. Geen lekkere hapjes of oliebollen meer, het laatste vuurwerk is afgestoken en de tijd van cadeautjes is ook weer eventjes voorbij.
Toch zal het voorlopig nog wel blijven winteren en voordat de lente aanbreekt zijn er nog heel wat dagen binnenshuis door te brengen. Dan is het fijn wanneer we samen met de kleintjes gezellig kunnen knutselen of een verhaaltje kunnen vertellen. Niets vindt een peuter of kleuter fijner dan met papier, plaksel en een schaar aan de slag te gaan. En wanneer de lentezon echt door gaat breken of de zomer zijn intrede doet is er nog steeds voldoende te beleven in:

'Wat doen we vandaag?'
1 april.

Het koetje heeft een hanenkam
De hond een dikke bril.
Het varkentje zit apetrots
Al op een duiventil.

De vissen vliegen door de lucht
Net als de krokodil.
Ja echt, ik heb het heus gezien.
Het was op 1 april.

Met dit grappige kleine versje begint in het boek 'Wat doen we vandaag?' van Ursula Barff de maand april. Het boek is opgedeeld in twaalf overzichtelijke hoofdstukken; voor elke maand van het jaar één. Ursula Barff, van wie al eerder hobbyboeken verschenen, heeft samen met zes andere auteurs dit prachtige boek samengesteld. Het is bedoeld voor ouders en opvoeders van peuters en kleuters en biedt een grote verzameling aan kinderrijmpjes, liedjes, bewegingsspelletjes, recepten, raadsels en verhaaltjes. Maar ook wordt er poppenkast gespeeld en komt natuur eveneens ruimschoots aan bod.

Ideetjes voor kinderfeestjes of verjaardagspartijtjes zijn in het hele boek terug te vinden evenals heel veel knutselwerkjes. In de uitgebreide inhoud staat nog eens goed gerubriceerd wat het boek te bieden heeft. Zo is het heel gemakkelijk een keuze te maken: spelen, zingen, rijmen, vingerspelletjes, knutselen enzovoorts. Er is voor elk wat wils.

Het verrassende aan dit boek is dat veel van de knutselideeën nieuw zijn. Dit geldt ook voor heel veel spelletjes. De liedjes en raadsels die al wel uit andere literatuur bekend zijn, vormen een prima aanvulling op het geheel en maken het boekwerk zeer handzaam. Het is immers leuk wanneer we bijvoorbeeld op zoek zijn naar een leuk herfstidee de auteur ons ook liedjes, recepten en verhalen aan de hand doet die we binnen datzelfde thema kunnen gebruiken. Het eindeloos in allerlei boeken snuffelen om alle informatie te vinden die we nodig hebben wordt met dit boek overbodig.

Op iedere bladzijde zijn leuke illustraties te vinden die het verhaal of versje ondersteunen. Bij bijna elk knutselwerkje staat een foto, zodat men een idee krijgt hoe het er uiteindelijk uit gaat zien. En met de 'stap-voor-stap-tekeningen' en het grote werkblad waarop de patronen op ware grootte zijn uitgetekend (achterin) kan er haast niets meer verkeerd gaan.

Handige materiaallijstjes zorgen ervoor dat je weet wat je in huis moet hebben. Ook is te zien voor welke leeftijd een bepaald spelletje of knutselwerkje geschikt is en met hoeveel kinderen het gedaan kan worden. Alhoewel het boek steeds een peuter of kleuterleeftijd aangeeft, zijn de ideeën ook nog prima te gebruiken voor kinderen tot acht jaar en zelfs wel voor de nog wat oudere jeugd.

Met het grappige rijmpje 'Allerlei onzin' is tot slot dan nog gezegd dat ook de humor in 'Wat doen we vandaag?' niet ontbreekt. Een boek dat niet mag ontbreken in de bibliotheek op school of thuis in de boekenkast. In die boekenkasten zal 'Wat doen we vandaag?' echter vast niet vaak te vinden zijn. Een boek als dit heb je toch altijd op tafel liggen om er zo weer uit te gaan werken?

'Allerlei onzin

Zal ik jou eens wat vertellen
'k zag een vis met snottebellen.
En wat dreef er in mijn thee?
Kersenprutpuree.
Ik zeg heus niet zomaar iets
Kun jij vliegen met je fiets?
Nou, ik wel hoor, en ook zwemmen
En fluiten op mijn terugtrapremmen.
En wie lag er in mijn bed?
Een olifant met een toupet
En een aap met berensokken.
'k Zeg het echt niet om te jokken.
Het is heus allemaal waar'

Berna.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.