Wat is dat?Antje Damm

Terug naar lijst
 

Wat is dat?

Titel: Wat is dat?
Auteur: Antje Damm
Uitgeverij: Gottmer, 2007
ISBN: 978 90 2574215 7
Illustraties: Antje Damm

Terug naar lijst

Heel gewoon en toch bijzonder

Zouden de standbeelden in het park ’s nachts met elkaar dansen? Wat doen de personen die op dat deftige schilderij in het museum staan? Welke mensen wonen er in dat oude gebouw? Fantaseer er maar op los. Je hebt bij kunst alleen je fantasie nodig en er gaat een nieuwe wereld voor je open. Maar dat kan ook bij hele gewone voorwerpen uit je eigen omgeving.

In het vierkante boekje ‘Wat is dat?’ laat prentenboekenmaakster Antje Damm verschillende fotoraadsels zien. Zij vraagt bij foto’s van alledaagse voorwerpen aan de lezer/kijker: ‘Wat is dat?’ Laat je fantasie de vrije loop en raad wat er op de volgende bladzijde te zien zou kunnen zijn. Een voorbeeld: een opgerolde tuinslang op een grasveld wordt een slang. Daar is nog niet zoveel fantasie voor nodig. Eentje die iets lastiger is: vier knopen op een stukje spijkerstof worden bij Antje Damm de neuzen van vier varkentjes. Of de volgende: een doodgewone keukenkraan wordt de sierlijke hals van een zwaan.

De foto’s van de gewone voorwerpen worden door Antje Damm veranderd in iets nieuws door iets bij of over de foto heen te tekenen of te verven. Soms heeft ze geboetseerde klei toegevoegd, dan weer vilt, etenswaren of andere materialen. Elke keer is er een nieuw, verrassend beeld ontstaan. De gewone voorwerpen staan op de rechter pagina en op de linker pagina staat telkens de vraag ‘Wat is dat?’. De letters van die vraag zijn steeds van andere materialen gemaakt, in andere kleuren en vormen; en geven soms een hint voor het antwoord op de vraag. Bijvoorbeeld: bij een snee brood staat de vraag geschreven in gestampte muisjes. Het brood verandert op de volgende rechter pagina met wat komkommer en andere etenswaren in een muisje. Voor andere fotoraadsels gaat dat weer niet op en zo blijven de antwoorden verbazen.

Het boekje ziet er prachtig uit. Elke keer kan je bij het bekijken nieuwe verbanden ontdekken tussen achtergrond, voorwerp, letters en wat daarmee gedaan wordt. Wat dacht je van deze: een stuk zeep op de rechter pagina en op de linker pagina staan de letters met rode lippenstift op een spiegel met een rooster geschreven. Wat zou dat kunnen worden? Van Antje Damm is een paar jaar geleden ook het boekje ‘Vraag maar’ verschenen. Een boekje waarin ze meer dan honderd vreemde en grappige vragen stelt. Bijvoorbeeld: Geloof jij in kabouters? Of: Wie zou je nooit willen kussen? Ook hier staan de vragen op de linker pagina en de foto’s of tekeningen op de rechter pagina. Met ‘Wat is dat?’ gaat ze door op de ingeslagen weg. Een leuk en bijzonder fotoprentenboek om in te kijken, over te fantaseren en om te ontdekken.

Inger.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.