Was ik zeeKarel Eykman

Terug naar lijst
 

Was ik zee

Titel: Was ik zee
Auteur: Karel Eykman
Uitgeverij: De Harmonie, 2014
ISBN: 978 90 761 6889 0
Illustraties: Sylvia Weve

Terug naar lijst

In het water staan

Zorg dat je kan zwemmen als je dit boek leest. Denk ook aan je reddingsvest mocht het onderweg gaan stormen. Maar de kans op storm is klein. De mooie gedichten en liedjes uit ‘Was ik zee’ brengen je helemaal tot rust.

Gedichten in alle soorten en maten, voor ieder wat wils.
Moet je wel eens je eten opeten dat je helemaal niet lekker vindt? Dan is het gedicht: ‘Nog zeven hapjes te gaan’ iets voor jou.

‘Eet toch door, kind, ja dat moet je:
Nog zeven hapjes te gaan tot het toetje.
Daar komt voor mamma een treintje binnen
Dat is dit aardappeltje, om mee te beginnen'

Denk je graag? Lees dan het gedicht ‘Wat is denken?’
Hier alvast een voorproefje. De eerste alinea:

‘Hoe komt een mens aan zijn gedachten
Hoe gaat dat in zijn werk?
Lag er een gedachte in mijn hoofd te wachten
Die ik niet wist, tot ik het nu merk?’

Nog een laatste: zoals je eerder al kon lezen, gedichten voor ieder wat wils. Moet je heel erg naar het toilet. Let dan goed op onderweg , want in elk toilet kan zomaar een Pleebekbeest schuilen: 

‘O, jeezis, Kees, het pleebekbeest
Die als een scheet door de weece heen reest
Is met zijn vreselijke bek in de plee geweest!
Kees, het Pleebekbeest!’

De rest van het gedicht laat ik over aan jullie fantasie.

De afbeelding op de voorkant van het boek is gemaakt door Sylvia Weve. Een ondergaande zon in al haar prachtige kleuren. Van oranje naar rood en eindigt  met warm bruin. Een kaft die uitnodigt om te worden gelezen. In haar kleur en in haar tekst.

Het opvallende aan het boek is, dat alle andere tekeningen, ook gemaakt door Sylvia Weve, allemaal in zwart-wit zijn. Maar ze zijn ook erg mooi en ze geven het bijbehorende gedicht een extra betekenis.

Karel Eykman heeft een grote fantasie, hij heeft wel 1000 teksten geschreven en de mooiste stukjes staan in dit boek. Sommige gedichten zijn grappig, andere zijn verdrietig, maar allemaal zijn ze even poëtisch (dichterlijk). De zinnen rijmen mooi op elkaar en zorgen ervoor dat je gaat nadenken over de betekenis van een gedicht.

In het boek zelf staat voor kinderen van 6 tot 18 jaar, maar ook de papa’s en mama’s kunnen ervan genieten. Er staan vele bekende gedichten en liedjes in uit de tijd dat zij kinderen waren. Sla het boek open op een willekeurige bladzijde en lees het gedicht. Wedden dat  het gedicht bij je past... Probeer het maar eens!

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.