Was de aarde vroeger plat?Bette Westera

Terug naar lijst
 

Was de aarde vroeger plat?

Titel: Was de aarde vroeger plat?
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Gottmer, 2017
ISBN: 978 90 257 6792 1
Illustraties: Sylvia Weve

Terug naar lijst

Vroeger was de aarde plat!

We zitten vaak vol met vragen, die niet altijd even makkelijk te beantwoorden zijn. Zoals: ‘Waar blijft het licht als het donker wordt?’, ‘Kan de tijd echt vliegen?’ en ‘Wanneer begint iets?’. ‘Was de aarde vroeger plat?’ staat vol met dit soort vragen die om versjes vragen, of zoals auteur Bette Westera zelf schrijft: ‘Vragen die vragen / om iets / wat dartel om ze heen kan draaien / zoals de aarde / eeuwig om zijn as.’ Hoewel niet alle vragen beantwoord kunnen worden, geven de versjes wel weer aanleiding tot nieuwe vragen. En dat lijkt precies de bedoeling. Een gedichtenbundel om eindeloos opnieuw in te verdwalen!

Dit is geen gewoon versjesboek. Het bevat bijzondere, filosofische en zelfs een beetje wetenschappelijke levensvragen die je uitdagen tot nadenken. Doordat sommige vragen wat serieuzer van aard zijn, zoals ‘Is de tijd een keer begonnen?’ of ‘Houdt de ruimte ergens op?’, maar er ook wat lichtere vragen tussen zitten, zoals ‘Heeft papier een binnenkant?’, is het boek interessant voor iedereen.

Westera bekijkt de vragen op een originele en humoristische manier en geeft er een interessante draai aan. Een goed voorbeeld hiervan is het versje bij de vraag ‘Wanneer begin je met bestaan?’: ‘Ik ben ik weet niet hoeveel jaar. / Zo oud als mama’s ei / en papa’s zaadje bij elkaar.’ Of de eeuwenoude vraag ‘Wat was er eerder, de kip of het ei?’: ‘Dag ei,’ zei de kip. / ‘Dag kip,’ zei het ei. / ‘Wie was er nu eerder, ik of jij?’ / ‘Jij,’ zei de kip. / ‘Nee jij,’ zei het ei. / ‘Want ik lag hier nog niet en toen legde jij mij.’ En dit gaat zo nog even door. Doordat de versjes niet direct antwoord geven, maar wel andere vragen oproepen kun je tot nieuwe inzichten komen.

Af en toe heeft een versje wat minder te maken met de vraag, en wordt er iets te makkelijk omheen gedarteld (zoals Westera dat zelf noemt), bijvoorbeeld bij het versje ‘Hoe zou het zijn als de tijd niet bestond?’: ‘Soms stel ik mij mijn opa voor / zo oud als ik nu ben. / [...] / Ik vraag me af / of ik hem dan herken.’ Hier voelt het alsof Westera zich er wat makkelijk vanaf maakt, terwijl ze best wat dieper had kunnen graven. Het ene versje zit dan ook beter in elkaar dan het andere. Dit is vooral te merken bij de thema’s ‘de tijd’ en ‘het heelal’, die terugkeren in bijna de helft van de vragen. De mindere versjes doen af aan degene die wél sterk zijn. Toch is het ontzettend knap hoe Westera speelt met taal, hoe ze met woordgrapjes, taalwendingen en rijmschema’s telkens weer een vloeiend gedicht weet te maken.

De versjes van Westera worden op een passende manier aangevuld met prachtige, kleurrijke illustraties van Sylvia Weve. Sommige zijn gemaakt met waterverf, terwijl andere uit pentekeningen bestaan. Vaak is de link tussen de versjes en de tekeningen heel duidelijk, soms wat vergezocht, maar daarom niet minder origineel en creatief. Westera en Weve hebben al meerdere boeken gemaakt samen, en steeds met prachtig resultaat: voor ‘Aan de kant, ik ben je oma niet’ ontving Weve een Gouden Penseel en ‘Doodgewoon’ werd met een Gouden Griffel bekroond. Nu maar hopen dat dit tweetal nog lang doorgaat met zulke mooie boeken maken!

‘Was de aarde vroeger plat?’ werd bekroond met een Zilveren Griffel 2018.

Naomi.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘De stip’ van Peter H. Reynolds.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.