WalvisvaardersBianca Mastenbroek

Terug naar lijst
 

Walvisvaarders

Titel: Walvisvaarders
Auteur: Bianca Mastenbroek
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2015
ISBN: 978 90 511 6390 2
Illustraties: JeRoen Murré (omslag) & Remco Nieboer (kaart)

Terug naar lijst

Een spannend en ijskoud avontuur van twee jonge walvisvaarders

Tijs had er goed over nagedacht. Waarom mocht hij zijn toekomst niet zelf bepalen? Zijn broers hadden hun eigen koers gevaren en zijn ouders waren vol lof over hen. “Als ik op eigen kracht een plaatsje bemachtig op een walvisvaarder, zullen ze trots op me zijn.”

Tijs’ besluit staat vast, hij wil op avontuur. De veertienjarige jongen wil meer zien van de wereld dan Texel! Hij wil avontuur, een scheepsheld zijn, en zo het hart van de mooie Antje veroveren.

De ouders van Tijs zijn niet blij als ze horen dat Tijs mee wil met de walvisvaarders. Maar Tijs heeft al aan de commandeur zijn diensten toegezegd als kajuitwachter op het schip de Jonge Eva. Ze laten hun jongste zoon met pijn in hun hart de zee op gaan. Ook zijn beste vriend Maarten heeft hij enthousiast gemaakt voor een scheepsavontuur. Maarten mag mee als kokshulp. Samen kijken ze uit naar de grote reis en tellen de dagen af.

Toen hoorde Tijs het: het klapperen van een zeildoek dat wind ving. Het grootzijl en de fok bolden op, het schip helde licht naar bakboord en kwam in beweging. Langzaam voer de Jonge Eva de haven uit. “Joehoe!” Tijs gooide zijn muts de lucht in. “We zijn op weg!”

De euforie duurt niet lang. Alles wat er mis kan gaan, lijkt mis te gaan. Een hevige storm, ijzige kou en dichte mist eisen veel van de scheepsmaten. Als het schip vast komt te zitten tussen de ijsschotsen in onbewoond gebied lijkt het einde nabij.

De wind wakkerde aan en de grijze sneeuwwolken lieten hun vracht vallen. De dikke stroperige mist werd uit elkaar geslagen, alsof hij er nooit geweest was. Plank voor plank, nagel voor nagel onthulde de wegtrekkende mist de Jonge Eva. En de ramp die zich had voltrokken.

De ramp lijkt niet te overzien en de mannen van de Jonge Eva zijn vol angst. Zullen Tijs en Maarten Texel ooit nog terugzien?

Schrijver Bianca Mastenbroek neemt je mee in een levensecht historisch avontuur. Binnen de kortste keren waan je je in de 17e eeuw en ga je mee op een huiveringwekkende reis naar het verre, koude Groenland. Blijdschap, verdriet, ontroering, uitzinnige vreugde, diepe angst: vele emoties komen in razend tempo voorbij tijdens de bizarre reis van de walvisvaarders. Het boek is prachtig, tot in detail beschreven, het geeft een goed beeld van de reizen van walvisvaarders in deze tijd. Het avontuur neemt telkens een andere wending. Het verhaal is onvoorspelbaar en spannend. Een jeugdroman (12+) over dappere zeehelden, maar ook over echte vriendschap, respect en toewijding. Het boek is duidelijk en prettig leesbaar geschreven. ‘Walvisvaarders’ is 400 pagina’s lang genieten van een mooi geschiedenisavontuur.

Bregje.

Heb je genoten van dit spannende avontuur? Lees dan ook het boek ‘Zonnestorm’ van schrijver Bianca Mastenbroek.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.