Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?Susie Hodge

Terug naar lijst
 

Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?

Titel: Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?
Auteur: Susie Hodge
Uitgeverij: Lemniscaat, 2016
ISBN: 978 90 477 0835 3
Illustraties: Claire Goble

Terug naar lijst

Dat kan mijn kleine zusje ook maken

Als je in een museum bent, vraag je je misschien af wat er zo bijzonder is aan de kunst die er te zien is. Waarom hangt het ene schilderij wel in een museum en de tekeningen die jij op school maakt niet?

Deze en andere vragen worden in dit boek beantwoord. Het boek is geen leesboek, eerder een informatief boek waarin je antwoorden krijgt op vragen die soms bij je opkomen wanneer je naar kunst kijkt. Enkele vragen zijn: ‘Zijn er ook lelijke beelden?’, ‘ Waarom is alles wazig?’, ‘Is dit wel af?’, ‘Waarom is kunst zo duur?’ of ‘Moet je slim zijn om naar kunst te kijken?’ Zoals je ziet zijn het echt vragen die je zelf zou kunnen stellen, zonder na te denken of het misschien een gekke of moeilijke vraag is.

Op iedere pagina staat één vraag centraal. Die wordt beantwoord aan de hand van echte kunst. Daarvan is een foto te zien in het boek. Op die manier maak je in korte tijd kennis met veel verschillende schilderijen, foto’s en beeldhouwwerken. Niet alleen beantwoord de tekst een vraag, door het lezen ervan ga je ook beter naar het kunstwerk kijken. Dat komt omdat de korte verhaaltjes ook een aantal vragen aan je stellen. Je leest bijvoorbeeld een stukje waarin je aan het denken wordt gezet: ‘Pablo Picasso bedacht dat als hij in een kunstwerk zijn onderwerp van verschillende kanten tegelijk afbeeldde, hij in één kunstwerk meer kon laten zien. Het resultaat zag er vaak erg raar uit! Vind je dit gezicht vreemd of misschien zelfs lelijk?’.

De tekst van Susie Hodge is eenvoudig te lezen en geeft informatie over waarom het kunstwerk is gemaakt en wat daar bijzonder aan is. Doordat je kennis maakt met het verhaal erachter, kun je beter naar het kunstwerk kijken en snap je beter waarom het gemaakt is. In de tekst staan ook woorden die vaak in de kunst worden gebruikt. Achterin het boek staat een woordenlijst waar deze woorden worden uitgelegd.

Het boek bestaat voor een groot deel uit foto’s, maar er staan ook een paar tekeningen in het boek. Die zijn gemaakt door Claire Globe. De tekeningen maken je aan het lachen. Zo staat bijvoorbeeld bij de vraag waarom alles zo plat is, een poppetje dat een ander poppetje helemaal plat strijkt op een strijkplank. De tekeningen zijn niet overheersend, omdat ze in zwart-wit zijn met alleen een rood een blauw gestreept shirtje voor de twee figuurtjes. Daardoor kun je al je aandacht richten op het bekijken van de kunstwerken.

‘Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?’ is een leerzaam, grappig boek dat je laat nadenken en je beter leert kijken naar kunst. Het boek is eigenlijk zelf een museum, waarin je helemaal in je eentje mag rondneuzen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Tekenboek voor veelbelovende kunstenaarsvan Quentin Blake.

'Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst?' werd bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury 2017.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.