Waarom lig jij in mijn bedje?Joke van Leeuwen

Terug naar lijst
 

 Waarom lig jij in mijn bedje?

Titel: Waarom lig jij in mijn bedje?
Auteur: Joke van Leeuwen
Uitgeverij: Querido, 2011
ISBN: 978 90 4511 2305
Illustraties: Joke van Leeuwen

Terug naar lijst

Naar bed, naar bed.... Maar wat als je geen eigen bedje hebt?

Als Joke van Leeuwen een nieuw boek heeft gemaakt, is dat altijd reden voor een feestje. Al jaren maakt zij bijzondere boeken en vaak krijgt ze daar prijzen voor. Ook bij dit kinderboek is dat zo: voor ‘Waarom lig jij in mijn bedje?’ heeft ze een Vlag en Wimpel gekregen.

En dat is heel terecht: Joke van Leeuwen goochelt met woorden en tovert de prachtigste verhalen op papier. Soms zijn deze een beetje vreemd, maar daardoor juist zo fijn: ze maakt een hele nieuwe wereld waar je zo een tijdje zou willen blijven. In ‘Waarom lig jij in mijn bedje?’ staan maar weinig zinnen. Op elke bladzijde niet meer dan drie. Toch vertelt Joke van Leeuwen een heel afgerond verhaal dat door het ritme en de herhalingen van zinnen heerlijk voorleest.

‘Waarom lig jij in mijn bedje?’ begint direct als je het boek openslaat: de titel is ook de eerste zin van het boek. Een jongetje stelt die vraag aan zijn knuffel, die hij uit zijn bed gooit. Hij zegt:

Jij bent te groot en te warm.
Ga maar in je eigen bedje liggen.

De knuffelbeer, die ondersteboven uit bed kukelt, gaat op zoek naar zijn bedje. Maar in zijn bedje ligt iemand anders! Hij zegt: Waarom lig jij in mijn bedje? De grote hond met de rode hartjesneus zegt: ‘Omdat ik er goed in pas’. De beer zegt:

Niet waar.
Je past er helemaal niet goed in.
Ga maar in je eigen bedje liggen.

En zo gaat de ene knuffel na de andere op zoek naar zijn eigen bedje, waar hij telkens een andere knuffel in vindt. Als een piepklein lappenpopje uit bed wordt gewerkt blijkt dat hij als enige geen bedje heeft! Hij gaat op zoek naar een nieuw bedje en komt langs alle dieren die inmiddels in hun eigen bed liggen te snurken. Zou er iemand een plekje voor hem hebben?

Joke van Leeuwen schrijft niet alleen, ze maakt ook de tekeningen in haar boeken. De tekeningen van de dieren en de bedjes in dit boek zijn helder van kleur en steken mooi af tegen het diepe donkerblauw van de nacht. Elke knuffel zou je willen aaien en zelf mee naar bed willen nemen.

Joke van Leeuwen kiest voor haar boeken graag opvallende vormen. ‘Waarom lig jij in mijn bedje?’ is een leporelloboek. Een Lepowattes? Een Leporello! Dat is een boek waarin de bladzijden allemaal aan elkaar vast zitten en zo gevouwen zijn dat het lijkt alsof het boek de binnenkant (de blaasbalg) van een trekharmonica is. Daardoor is het een eindeloos boek: elke keer als je aan het einde bent, ben je weer aan het begin. En dan kun je natuurlijk prima weer opnieuw beginnen in dit fijne voorleesboek.

Carlijn.

Vind je prentenboeken over knuffels leuk? Lees dan ook eens Raf van Lieneke Dijkzeul en Charlotte Dematons.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.