Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken!Esther Walraven

Terug naar lijst
 

Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken!

Titel: Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken!
Auteur: Esther Walraven
Uitgeverij: Van Goor, 2017
ISBN: 978 90 00 35247 0
Illustraties: Elly Hees

Terug naar lijst

Dit wist je nog niet over eten!

Hoe moeilijk kan het zijn: je hebt voedsel nodig, dus dagelijks eten we zo’n drie keer per dag. Vervolgens gebeurt er van alles in je lijf en dan komt het er als poep weer uit. Simpel. Of toch niet? Want hoe kan dat eigenlijk? Waarom krijgen we honger en knort onze maag dan als een biggetje? Hoe komt het dat eten heerlijk ruikt als je het opeet en een behoorlijk minder frisse geur heeft als het je lichaam weer verlaat? Waarom vindt de één chocolade het lekkerste wat er is en zweert de ander bij paprikachips? En word je echt sterk van spinazie?

Poeh, toch een best ingewikkelde fabriek, je lichaam. Esther Walraven schreef er een interessant boek over. In zeven hoofdstukken geeft ze antwoord op uiteenlopende vragen, die niet alleen te maken hebben met je spijsvertering. Wist je bijvoorbeeld waarom je honger krijgt als je een grote M ziet? Dat heeft alles te maken met je hersenen:

‘Als je eten een paar keer combineert met iets anders, bijvoorbeeld het zien van die grote gele M, dan koppelen je hersenen die twee dingen aan elkaar. Je hebt dus als het ware ‘geleerd’ om trek te krijgen in patat als je langs die M rijdt. McDonald’s maakt daar natuurlijk handig gebruik van. Niet voor niets zie je overal langs de snelweg die grote M staan.’

En wist je dat je er niks aan kan doen dat je spruitjes of witlof vreselijk vies vindt? Kinderen hebben namelijk veel meer smaakpapillen dan volwassenen: die bittere smaak proef je veel sterker dan je ouders. Een goed argument om te onthouden als er weer eens spruitjes op het menu staan!

‘Waarom je eigen scheten soms niet zo erg stinken!’ is een ontzettend mooi vormgegeven boek. Elly Hees zorgde voor grappige illustraties en de aantrekkelijke opmaak van de bladzijdes. Zo gebruikte ze veel kleur, verschillende lettertypes en afwisseling in tekstblokjes of -cirkels. Toch wordt het nergens te druk: de pagina’s blijven prettig overzichtelijk. Tussen het lezen van de informatie door kun je leuke opdrachtjes doen. Ook vind je recepten van lekkere gerechten. Of wat dacht je van het bedenken van zoveel mogelijk woorden die met poep te maken hebben?

Esther Walraven schrijft in begrijpelijke taal, zonder kinderachtig te worden. Het lijkt soms net alsof je afleveringen van het Klokhuis op papier leest. Fijn is ook dat het boek nergens belerend is: er wordt uitgelegd wat gezond en ongezond eten met je lijf doet, maar niet dat je voortaan geen snoep en chips meer mag eten. En niet onbelangrijk: humoristisch is dit boek ook, maar zonder te overdrijven.

Dit is misschien geen boek om in één keer uit te lezen, maar wel één om er vaak even bij te pakken. Om iets op te zoeken, uit voor te lezen of om wat weetjes uit je hoofd te leren die je dan aan iedereen kunt vertellen. Want wie wil er nou niet weten waarom de scheten van een ander vaak wél zo vreselijk stinken?!

Juulke.

Leestip: Als je nog meer wilt weten over de werking van je lichaam, lees dan ook Je spetterende spijsverteringvan Nick Arnold. En als je juist honger hebt gekregen van al die weetjes over eten, pak dan Bij ons is alles lekker, een bijzonder kook- en bladerboek van Angela Prins.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.