Waar is Sinterklaas?Ann Lootens

Terug naar lijst
 

Waar is Sinterklaas?

Titel: Waar is Sinterklaas?
Auteur: Ann Lootens
Uitgeverij: Clavis, 2011
ISBN: 978 90 6822 7635
Illustraties: Riske Lemmens

Terug naar lijst

Sint is het beu

Pf, zucht de Sint.
Ik wil niet meer.
Ik ben het beu:
Dak op, dak af, door weer en wind.
Ik stop.
Ik staak.

Ik doe niet meer mee en…
Ik wil geen kind meer zien!

Ann Lootens weet in ‘Waar is Sinterklaas?’ direct de spanning op te voeren. Sint is moe, hij is het zat om steeds maar weer pakjes naar Nederland te komen brengen. Hij wil geen kind meer zien!
Daarom bedenkt Piet een plan voor de Sint, om uit te rusten. Hij brengt Sint naar een boot. Eerst geniet de Sint nog, als hij zich verkleedt in een korte broek, met slippers en een zonnebril. Hij is blij, want hij mag naar een eiland, waar geen kind te zien is! Hij wil door niemand herkend worden, als hij in zijn bootje naar het eiland vaart. Daarom stelt hij zichzelf voor als ‘Kloos’ aan iedereen die hij onderweg tegenkomt.

Het eiland is zo mooi, zo groen en zo stil. Maar erg lang kan de Sint niet genieten…. Als zijn bootje afdrijft en Sint geen eten en schone kleren meer heeft, raakt hij in paniek. Wie komt hem redden? Niemand herkent hem! Want iedereen die langs het eiland vaart, denkt dat hij Kloos heet! En de echte Sint heeft geen slippers en een zonnebril, maar een rode mantel en een staf! Wordt Sint gered? Is er iemand die hem terug naar huis zal brengen?

Het boek ziet er prachtig uit: de vrolijk gekleurde illustraties van Riske Lemmens, waarop véél te zien is, staan steeds op twee badzijden. De plaatjes lijken gemaakt met waterverf. Vooral de tekeningen waarop Sint te zien is met een korte broek, Hawaii blouse, slippers en hoedje zijn erg grappig. Zelfs Piet schrikt ervan! Of als hij struikelt over een surfplank, die hij ‘slurfplank’ noemt… Of wanneer hij hoog in een palmboom zit om hulp te zoeken…

Wat zo leuk is aan dit boek, is dat het in makkelijke taal is geschreven. Als je in groep 4 zit, kan je het zelf lezen, met misschien een beetje hulp bij de langere woorden. Op iedere bladzijde staat een korte tekst, met grote letters en zonder hoofdletters. Door de grote tekeningen en de kleine stukken tekst lijkt het boek meer op een prentenboek dan op een leesboek. Je merkt helemaal niet dat het wel 60 bladzijden dik is! Ann Lootens speelt bovendien op een originele manier met woorden. Moet een woord zachtjes gelezen worden, dan is het klein, terwijl grote woorden harder uitgesproken moeten worden. Ze maakt veel gebruik van rijm en herhaling, waardoor het verhaal makkelijker te lezen en nog grappiger is.

Of Sint nog gered wordt van het eiland? Dat moet je zelf maar lezen…

Merrit. 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.