Waar komt vandaag vandaan?Ferry Piekart

Terug naar lijst
 

Waar komt vandaag vandaan?

Titel: Waar komt vandaag vandaan?
Auteur: Ferry Piekart
Uitgeverij: Gottmer, 2004
ISBN: 978 90 257 3839 6
Illustraties: Willem de Visser

Terug naar lijst

Over kakdozen, China’s appels en bottenbrekers!

Geschiedenis gaat meestal over grootse gebeurtenissen; oorlogen, uitvindingen, verre reizen, enzovoort. Belangrijk om te weten natuurlijk, maar het oplepelen van al die feitjes kan soms ook een beetje saai worden! Of, zoals schrijver Ferry Piekart schrijft: ‘De geschiedenis van Julius Ceasar is leuk, maar die goede man is al heel lang dood. Maar jouw goudvis... die zwemt nog steeds springlevend in zijn kommetje rond. Ken je zíjn geschiedenis eigenlijk wel?’

In zijn boek ‘Waar komt vandaag vandaan?’ schrijft Piekart over de afkomst van alledaagse dingen, zoals wc-papier, mayonaise en voetbal. En je verwacht het misschien niet, maar de geschiedenis van dat soort gebruiksvoorwerpen levert vaak een hartstikke leuk verhaal op! Wist je bijvoorbeeld dat brood in de Middeleeuwen helemaal niet gemaakt werd om op te eten? De mensen maakten er toen een grote ronde plak van, die ze gebruikten als dienblad. Daar werd dan het eten op gelegd. Vergeleken met de pittige smaak van vlees, vis en exotische fruit was brood natuurlijk maar saai. Dus het was best logisch dat de Middeleeuwers er niet over piekerden om het dienblad op te eten. Die ging, hup, over de kasteelmuur, voor de zwervers! Wat extra leuk is, is dat Piekart vaak ook laat zien hoe dit soort ouderwetse gewoontes doorklinken in ons dagelijks leven. Het lijkt gek, zo’n dienblad van brood. Maar ook nu komt zoiets nog voor; je krijgt bij je zomerse softijsje een hoorntje... dat je op kunt eten!

Piekart heeft extreem zijn best gedaan om er vooral géén suf en stoffig leerboek van te maken. De mini-geschiedenisjes zijn niet langer dan één spread, waarvan de helft vaak wordt ingenomen door een tekening van Willem de Visser. En dat zijn dan ook geen leerzame zwart-wit illustraties, maar knallende, kleurige platen, die van de pagina springen. De tekst is heel toegankelijk geschreven; elke pagina bevat een kort, spannend verhaaltje dat leest als een trein.

Over voetbal: ‘In de Middeleeuwen werd er al gevoe… eh… gehoofdbald in Europa. (…)Bij een potje hoofdbal deden soms wel een paar honderd mensen mee! Het ene dorp speelde dan tegen het andere en er zat niemand op de bank, iedereen deed mee. Dat werd natuurlijk een enorme puinhoop. Een heleboel mensen raakten gewond. Hoofdbal was een pittig spelletje. En ook best eng. Want weet je waar ze vaak mee hoofdbalden? Met een schedel! (…) Geen hoofden van brave mensen natuurlijk, maar koppen van boeven en ander tuig.’

Nee, de verhalen zij niet altijd even smakelijk. Maar je moet er wel vaak om lachen en belangrijker; de verhalen blijven hangen! Waar je de slag bij Nieuwpoort meteen ná je overhoring bent vergeten, zal dat met de geschiedenis van de kaasschaaf en de chips niet snel gebeuren!

Bianca.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.