Waar ik benMerel Eyckerman

Terug naar lijst
 

Waar ik ben

Titel: Waar ik ben
Auteur: Merel Eyckerman
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2012
ISBN: 978 90 583 8793 6
Illustraties: Merel Eyckerman

Terug naar lijst

Gedichten als gedachten

Het heeft iets een beetje oneerlijks. Een recensie van een gedichtenbundel te beginnen door te zeggen dat het boek heel mooi gemaakt is. En toch begint deze recensie zo:

'Waar ik ben' van Diet Groothuis en Merel Eyckerman is een heel mooi gemaakt boek. Het is stevig, ligt lekker in de hand, anders dan veel andere gedichtenbundels (vooral die voor volwassenen) die heel dun uitgevallen zijn. Dit boek heeft een harde kaft en een ronde rug (kijk langs het boek van de korte kant: de rug kan plat of rond zijn, en goed gemaakte boeken hebben een ronde rug). Het papier is vrij dik en niet te glad. Precies wat je van een boek met plaatjes zou wensen. Je begrijpt het: het is een fraai boek.

Zo. Dat was het uiterlijk. Nu de inhoud. 'Waar ik ben' zou net zo goed kunnen heten 'wie ik ben'. De gedichten hebben een verteller, die met elk gedicht net iets meer zegt dan in de titel staat, dus niet alleen over een badeend of een schoolreisje, maar ook over zichzelf. De gedichten zijn ook gedachten. Gedachten zoals jij ze ook hebt. Wedden dat Diet Groothuis haar gedichten eerst hardop tegen zichzelf zegt en dan opschrijft, maar pas als het goed klinkt?

Het zijn gedichten over dingen die dicht bij jou staan. Over het badeendje en de schoolreis, maar ook bijvoorbeeld over nagelbijten of verveling. Een enkele keer hebben de gedichten een moeilijke titel zoals 'Parallelle wereld', maar daardoor moet je je niet laten afschrikken. Als je leest, kom je er al gauw achter dat het over apen gaat die de verteller in de dierentuin door het glas ziet. Sommige gedichten beginnen als een raadsel:

Ik ga op reis zonder bagage.
Ik vlieg vanzelf omhoog.
Waar wil ik naartoe?

In dit geval is het jammer dat de titel het raadsel al bij voorbaat weggeeft. Eigenlijk is het het beste als je de titels helemaal niet leest, alleen het gedicht. Dan heb je plezier van de manier waarop de gedachten zich laten ontrafelen, net als geheimen. Wat je wel moet doen is de kleurpotloodtekeningen van Merel Eyckerman bekijken. Goed bekijken. Ze voegen steeds iets aan de gedichten toe. Soms vertellen ze hun eigen verhaal, zoals de tekening bij het gedicht ‘Juli’, waar de waterslang een echte slang wordt. Maar die tekening moet je vooral zelf zien.

Al met al is ‘Waar ik ben’ een bundel van formaat, met kleine en grote gedachten zoals jij ze ook zou kunnen denken. Laten we bijvoorbeeld afspreken dat het vandaag een gele dingendag is, zoals Diet Groothuis voorstelt. Wat eet je dan? Nou, juist géén bananen, want tegen de avond heb je van alle gele dingen al genoeg gehad!

Elisa.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.