Is er dan niemand boos?Toon Tellegen

Terug naar lijst
 

Is er dan niemand boos?

Titel: Is er dan niemand boos?
Auteur: Toon Tellegen
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 451 1688 4
Illustraties: Marc Boutavant

Terug naar lijst

Waar is de boosheid gebleven?

Ben jij wel eens boos? Daar is helemaal niets mis mee. De dieren in het bos van Toon Tellegen weten er alles van. Kwaad is de klipdas op de zon: ‘Niet ondergaan! Niet doen! Wil je dat wel eens laten! Ik waarschuw je!’ roept hij elke avond. Maar wat doet de zon? Die gaat gewoon onder. Je kunt ook boos zijn op jezelf, omdat je iets stoms hebt gedaan. Zo zit de olifant onder de builen, want hoewel hij zichzelf verbiedt in bomen te klimmen, blijft hij het doen. Stel je maar eens een olifant voor die in een boom klautert. Je kunt wel raden hoe dat afloopt…

‘Is er dan niemand boos?’ heeft 81 bladzijdes en bestaat uit slechts twaalf korte verhaaltjes. Veel ruimte wordt ingenomen door de prachtige gedetailleerde tekeningen van Marc Boutavant, met kleuren die goed passen bij de uitgebeelde emoties. Alle dieren weet hij een eigen karakter te geven. Veel illustraties vullen een hele pagina en dan staan er nog talloze kleinere - maar even mooie - tekeningen in het boek. Zelfs als je de verhalen al gelezen hebt, blijft het leuk om door het boek te bladeren. Je raakt niet uitgekeken op de dieren die in al hun boosheid toch ook heel vertederend zijn.

Soms kun je er ook voor kiezen om juist níet boos te worden en het probleem op een andere manier op te lossen. Als het nijlpaard en de neushoorn elkaar op een smal bospaadje tegenkomen, zijn ze duidelijk tegen elkaar:

‘Ik ga niet opzij,’ zei het nijlpaard. ‘Ik ook niet,’ zei de neushoorn.

Ze zouden boos kunnen worden. Maar in plaats daarvan maken ze er iets gezelligs van. Ze eten, dansen en praten, tot ze allebei weer teruggaan naar waar ze vandaan kwamen. Want voor elkaar opzij gaan… Dat doen ze écht niet.

Nieuw zijn de verhalen van Toon Tellegen niet. Al in 2002 zijn ze verschenen in een bundel met dezelfde titel. Vaak worden zijn verhalen door volwassen gelezen. Er staan namelijk best moeilijke woorden in, zoals ‘onverrichter zake’ en ‘louter geluk’. Maar met de kleurige tekeningen van Marc Boutavant erbij, is het boek ook voor kinderen erg aantrekkelijk.

De letters zijn lekker groot en er staat nergens echt veel tekst op een pagina. Het is een boek om eens goed de tijd voor te nemen. Houd je niet van boosheid? Dan is er goed nieuws: van het ene op het andere moment is de boosheid uit het bos verdwenen. Je zou denken dat de dieren dat óók goed nieuws vinden, maar nee hoor! Ze raken verward en doen er alles aan de boosheid weer terug te vinden. Zou het ze lukken?

Karine.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.