Waar blijft de herfst?Sanne Miltenburg

Terug naar lijst
 

Waar blijft de herfst?

Titel: Waar blijft de herfst?
Auteur: Sanne Miltenburg
Uitgeverij: Clavis, 2016
ISBN: 978 90 448 2793 4
Illustraties: Sanne Miltenburg

Terug naar lijst

We slaan de herfst gewoon een jaartje over!

‘Straks wordt het weer een koude winter, maar samen maken we het vast gezellig.’

Zolang zijn vriend Egel bij hem is, kan het Konijn niets schelen dat de koude seizoenen bijna voor de deur staan. Maar dan vertelt Egel:

‘Elk jaar hou ik een winterslaap. Ik slaap dan heel erg lang, tot in de lente.’

Heb jij ook een vriend op wie je zó gek bent dat je hem echt geen maanden kunt missen? Dan begrijp je vast dat Konijn zich een hoedje schrikt als hij dit nieuws hoort. Konijns snoetje verandert van opgewekt in treurig. Zijn uitbundig wapperende oren hangen ineens slap naar beneden, net als zijn mondhoeken. Arm Konijn…

Maar na een slapeloze nacht weet Konijn precies hoe hij een stokje kan steken voor die stomme winterslaap. Egel heeft gezegd dat hij in winterslaap gaat zodra het eerste blaadje rood kleurt. Dus het enige wat Konijn hoeft te doen is… zorgen dat niet één blad rood wordt. Met een vastberaden koppie stampt hij het bos door. Elk rood blaadje dat op de grond ligt verdwijnt in een vuilniszak. En de rode blaadjes die nog aan de bomen hangen? Die verft hij gewoon groen. Met Konijn heeft Sanne Miltenburg een vindingrijk, grappig en schattig personage in het leven geroepen. Konijn bedenkt de ene na de andere smoes om te voorkomen dat Egel ontdekt wat hij uitspookt. Maar als snel raakt Egel een beetje in de war. Waar blijft die herfst toch? Konijn durft hem niet aan te kijken als hij antwoord geeft:

‘Misschien komt er dit jaar helemaal geen herfst,’ zegt hij. ‘Dat kan toch? Dan blijven we gezellig samen dingen doen.’

‘Waar blijft de herfst?’ is een prentenboek vol herfstige kleuren. Oranje blaadjes, bruine kleuren in Konijns huisje, regenachtige nachten met een prachtige donkerpaarse gloed, en rode bl… Hé, wacht eens even… RODE BLAADJES? Oeps! Je kunt heerlijk meeleven met dit verhaal. Je hoopt dat het Konijn lukt de herfst een jaartje tegen te houden, terwijl je diep vanbinnen best weet dat dat onmogelijk is. Of… zou het Konijn toch lukken?

Je merkt duidelijk dat ‘Waar blijft de herfst?’ het werk is van Sanne Miltenburg. Ze heeft de warme vriendschap van Konijn en Egel met veel gevoel beschreven en getekend. Net als haar andere prentenboek is dit een mooi verhaal, met levendige illustraties, herkenbare gezichtsuitdrukkingen, een lief slot en een leerzame boodschap. Hoeveel je ook om iemand geeft, soms moet je elkaar ook los durven laten. Als je dát durft, weet je pas echt hoe sterk jullie vriendschap is. Denk daar maar eens aan, als jouw beste vriendje of vriendinnetje een keer geen tijd voor jou heeft. Is het daarna niet éxtra fijn om weer samen te zijn?

Karine.

Leestip: Konijn houdt niet van de herfst. Ook Draakje Donatius is niet dol op de koude seizoenen. Lees Draakje Donatius heeft het koud van Li Léfebure en Margot Senden maar eens!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.