VuurkraalNoëlla Elpers

Terug naar lijst
 

Vuurkraal

Titel: Vuurkraal
Auteur: Noëlla Elpers
Uitgeverij: Van Goor, 2011
ISBN: 978 90 475 1701 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Een genadeloos mooie geschiedenis

Valentine naaide de kraal met plechtige gebaren in het midden van de ster. ‘Liefhebben is het mooiste wat je in je leven zult leren,’ zei ze terwijl ze dat deed. ‘Als je die iemand voor altijd in gedachten wilt houden, dan geef je die een vuurkraal in het hart van de ster.’
Jocinda zag het donkerblauwe doek dat de houten zijwanden en het dak bedekte. Haar ouders, Yandar en Valentine, waren de twee sterren in het midden. Daaronder, verbonden met een stippellijn, alsof ze tussen hun armen heen en weer zwaaide, bengelde de ster van Jocinda.

Het is 1496. De Spaanse prinses Johanna is uitgehuwelijkt aan Philips de Schone van Bourgondië. Haar Moorse kamermeisje Meryem gaat met haar mee naar Brussel. Het is voor Meryem moeilijk wennen in dat kille Vlaanderen. Bovendien is het aan het hof de gewoonte dat Moorse meisjes door de hoge heren worden gebruikt om de nacht bij hen door te brengen. Meryem treft het dat Don Enrico altijd voor haar kiest: hij is tenminste jong, mooi en vriendelijk. In stilte wordt ze zelfs verliefd. Als ze ontdekt dat ze zwanger is, is maar één oplossing: ze moet vluchten om haar kind te kunnen houden.

Meryem sluit zich aan bij een groep speellieden die door Vlaanderen en Frankrijk trekt. Ieder uit de groep heeft zo zijn eigen moeilijkheden: Jacob is net als Meryem gevlucht, want zijn vader wilde hem opsluiten in een klooster. Nero is een wispelturige lelijke dwerg die hunkert naar de liefde van een vrouw, maar niemand neemt hem serieus. Yandar en zijn dochter Jocinda treuren om de dood van Valentine, hun vrouw en moeder, van wie ze vreselijk gehouden hebben.
Speellieden leven aan de rand van de maatschappij; ze zijn weliswaar vrij, maar ze zijn niet overal welkom. Ieder is op zoek naar liefde en geborgenheid. Is het mogelijk dit bij elkaar te vinden?

‘Vuurkraal’ is het zelfstandig te lezen vervolg op ‘¡Dolores!’. Noëlla Elpers ontving voor dit boek de Thea Beckman-prijs, de Kleine Cervantes en de Boekenleeuw. ‘Vuurkraal’ is minstens zo mooi: een vloeiend geschreven, dikke historische roman die je maar moeilijk kunt wegleggen nadat je de eerste bladzijde hebt gelezen. Meryem, Jocinda en hun vrienden zijn verzonnen, maar Johanna en Philips en ook koningin Anna van Bretagne en koning Louis hebben echt geleefd.

Naast een spannende reis door het Europa van de late Middeleeuwen, is ‘Vuurkraal’ ook een boek over liefde. Voor ieder mens van wie ze houdt en gehouden heeft, naait Jocinda een vuurkraal op het wanddoek.
‘Wat kan het leven genadeloos mooi zijn,’ verzucht Jacob aan het einde van het verhaal. Dat lezen ook genadeloos mooi is, bewijst Noëlla Elpers met dit prachtige ‘Vuurkraal’.

Lidewij.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.