Vuurbom, de geschiedenis van een vriendschap

Vuur, wraak en vriendschap

Dit boek gaat over de wet van oorzaak en gevolg. Of liever: dit boek gaat over de wet van de kleine actie en het ontzaglijk grote gevolg. De eerste wet is opgeschreven door de Griekse filosoof Aristoteles, de tweede wet is van de Nederlandse jongen Bram Bodaar.

Bram verschijnt plotseling in het leven van Jimmie en verdwijnt weer met een klap. Bram is vermoord en Jimmie weet dat hij het was die de vuurbom gooide. Het zomerhuisje stond in lichterlaaie en nu ligt Jimmie in het ziekenhuis met verband om zijn hoofd en de mooie stem van een zuster uit de Molukken om zich heen. Langzaam komen de herinneringen aan de bizarre gebeurtenissen van de afgelopen tijd bij hem terug.
Bram voert allemaal experimenten uit om de wet van de kleine actie en het grote gevolg beter te begrijpen. Jimmie mag hem overal bij helpen. Of misschien moet Jimmie hem wel helpen. Bram doet dingen die gemeen zijn, dingen die veel te ver gaan. Hij is meedogenloos in zijn zoektocht naar het gevolg van de oorzaak. En Jimmie gaat daarin met hem mee. Totdat alles uit elkaar spat.

Bram ruikt een beetje naar vuur, naar het kattenkwaad van stiekem vuurtje stoken, naar de vurige reacties die hij oproept met zijn duivelse experimenten, naar de bom die uiteindelijk ontploffen zal.

Ik dacht aan Olivier en het verdriet om zijn moeder. Ineens golfde er afschuw door mijn hoofd. Niet gaan lachen, Bram, dacht ik. Als je nu gaat lachen dan sla ik je. Zijn hoofd was ongewoon rood. Op het hoogste punt en in de nek stond het stekelhaar stijf rechtop. Misschien konden alleen in zo’n raar hoofd zulke gemene plannen groeien. Bram lachte niet.

Vuurbom‘ is een boek dat door je hoofd blijft spoken, omdat het je steeds net ontglipt. Gaat het boek over jukeboxen, de muziek van Queen, postzegels en elektrische treinen, of gaat het over e-mails en computerspelletjes? Is het boek nu een spannende detective met duidelijke personages, of is het een beschouwing over vriendschap, wetenschap en het bepalen van je eigen grenzen? De karakters uit het boek zijn haast karikaturen: de stickierokende Slikkie, de mooie afwezige moeder van Bram, de vurige Anna en de dromerige Orli. Dat geldt niet voor Jimmie en Bram: Jimmie leren we steeds beter kennen doordat we met hem meekijken en meedenken, Bram blijft ongrijpbaar tot hij verdwijnt.

Vuurbom‘ is een spannende whodunit (wie heeft het gedaan, wie heeft de moord gepleegd?) waarvan je de bladzijdes snel omslaat. Maar ‘Vuurbom‘ is nog veel meer dan dat. ‘Vuurbom‘ is een verhaal over hoe ver je kunt gaan, voor het experiment, voor vriendschap en voor je geweten.

Vuurbom’ werd bekroond met een Zilveren Griffel.