VrolijkMies van Hout

Terug naar lijst
 

Vrolijk

Titel: Vrolijk
Auteur: Mies van Hout
Uitgeverij: Lemniscaat, 2011
ISBN: 978 90 477 0381 5
Illustraties: Mies van Hout

Terug naar lijst

Gekke bekken trekken

Armen over elkaar, wenkbrauwen in een frons en een donkere blik. Dat kan niet missen, dan ben je boos. Een mond waarvan de hoeken naar beneden hangen, waterige ogen en tranen die over je wangen biggelen. Dan ben je vast bedroefd. Weet je ook hoe je eruitziet als je zenuwachtig bent of verlegen of geschrokken?

Mies van Hout helpt je op weg met haar prentenboek ‘Vrolijk’. Daarin laat ze met haar tekeningen twintig verschillende gevoelens zien. Dat doet ze niet met jongens en meisjes, maar met vissen. Kijk je nu verbaasd?

Per bladzijde is een grote vis te zien tegen een paginagroot zwart vlak. De pagina ernaast heeft steeds een andere kleur. Welke kleur dat is, hangt af van de kleur van de vis. Al die kleuren maken het boek heel vrolijk en afwisselend om naar te kijken. Tegelijkertijd zorgen de zwarte vlakken dat de bladzijden niet te druk worden; je geeft zo alle aandacht aan de vis en zijn gevoel.

De blije vis, bijvoorbeeld, is met veel lichtblauw en roze/rood getekend. Daarom is de pagina waarop het woord ‘blij’ staat ook lichtblauw. Mies van Hout heeft die kleur goed gekozen: van zo’n lichte kleur word je vanzelf blij. Bij bedroefd is de kleur juist donkerblauw en bij verveeld modderbruin. Alleen bij jaloers lijkt de kleur niet te passen. Blauwpaars is de kleur van de vis, terwijl het gezegde ‘groen van jaloezie’ is.

Ook de vorm van de vissen en de letters passen mooi bij de gevoelens. Bij verward gaat het om een rond visje dat met heel veel krasserige rode en oranjebruine strepen is ingekleurd, ook buiten de lijnen. De mond van de vis is een golvende lange lijn. Het visje kijkt alsof het in de war is. De geelbruine letters van het woord zijn ook krasserig en staan op een roodbruin vlak met allemaal kringeltjes erop. Bij verliefd lijkt het alsof er rode kusmondjes op de vis zitten.

Zelfs de houding en de plek van de vis beelden gevoel uit. De tekenaar maakt zo nog beter duidelijk om welk gevoel het gaat. Het dappere visje is in vergelijking met de andere vissen veel kleiner en komt vanuit de hoek de zwarte bladzijde op. De bange en de zenuwachtige vis zwemmen weg, terwijl de benieuwde vis juist nieuwsgierig komt kijken.

Mies van Hout maakte niet als eerste een boek over vissen en gevoelens. Van Lucy Cousins verscheen ‘Hoera voor Vis!’ en van Guido Van Genechten ken je misschien ‘Bravo, Klein wit visje’. Toch is het goed dat ‘Vrolijk’ er is. Het is een heel mooi en leuk prentenboek dat zijn naam eer aan doet. En heb je genoeg van het lezen, ga dan voor de spiegel staan: lekker gekke bekken trekken!

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.