Vriendjes vandaag en morgenHans Kuyper

Terug naar lijst
 

Vriendjes vandaag en morgen

Titel: Vriendjes vandaag en morgen
Auteur: Hans Kuyper
Uitgeverij: Leopold, 2012
ISBN: 978 90 258 5927 5
Illustraties: Alice Hoogstad

Terug naar lijst

Vandaag nieuwsgierig, morgen verlegen

Nu schiet me iets raars te binnen:
er komt geen einde aan dit feest!
Want echt, en zonder overdrijven
'nu', dat zal het altijd blijven
en 'nu', dat is het steeds geweest!

In 'Vriendjes vandaag en morgen' komen allerlei begrippen over de tijd voorbij, zoals gisteren, vannacht en later, als ik groot ben. Tijd is lastig in een prentenboek te vangen, maar schrijver Hans Kuyper en tekenaar Alice Hoogstad is dat wonderwel gelukt. In hun verhaal vertelt Schaap over zijn geboorte vier jaar geleden en over de voorbereidingen een week en een dag voor zijn verjaardagsfeestje. Ook het feestje zelf, met alle vrienden van Schaap, en de avond en de dagen erna komen aan bod.

Ken je Schaap en zijn vriendjes al? Dat kan goed, want Hans Kuyper en Alice Hoogstad hebben eerder al twee andere boeken over de dierenvrienden gemaakt. In ‘Vriendjes boos en blij’ vertellen de dieren om de beurt een stukje van het verhaal. Ze beschrijven ieder een gevoel. Zo laat Olifant weten dat hij na zijn verhuizing eenzaam is, staan Giraf en Beer nieuwsgierig voor Olifants huis en toont Aap later trots zijn zelfgemaakte taart.

In ‘Vriendjes dik en dun’, het eerste boek in de reeks, draait het om tegenstellingen, zoals snel/ langzaam, donker/licht en netjes/rommelig. Ook hier zijn alle vrienden aanwezig. Ze vertellen nu geen doorlopend verhaal, maar heel korte verhaaltjes van een paar zinnen die op een dubbele pagina staan.

Het eerste boek over de vriendjes is leuk, maar duidelijk een eerste ‘probeersel’; bij de andere twee boeken passen tekst, tekeningen en vorm veel beter bij elkaar. ‘Vriendjes dik en dun’ is bijna vierkant, terwijl ‘Vriendjes boos en blij’ en ‘Vriendjes vandaag en morgen’ langwerpig en net een slagje groter zijn. Alice Hoogstad gebruikt al die extra ruimte goed. Er zit veel beweging en kleur in haar tekeningen. Met de houding en gezichtsuitdrukking van de dieren laat ze de verhalen tot leven komen. En met de wervelende patronen in haar achtergrond, zoals ronddwarrelende blaadjes die steeds donkerder van kleur worden, roept ze heel knap een omgeving op zonder dat die echt te zien is.

De korte versjes in het eerste vriendjesboek bestaan meestal uit twee tot vier regels die goed bij de illustraties passen, maar ze vertellen weinig over de tegenstellingen. ‘Kom zitten, grote vriend! Nog éven…/dan zal ik je een kopje geven.’ De vijfregelige versjes in de twee andere boeken doen dat wel. Ze vormen samen een verhaal en bij elk versje rijmen dezelfde regels met elkaar. Die twee dingen zorgen voor een prettig ritme in de tekst. De titels van de versjes geven aan om welke tijd of welk gevoel het gaat.

Schaap en zijn vrienden zijn een gezellige groep dieren. Ga eens bij hen langs, als je tijd hebt. Je wordt er zeker vrolijk van.

Inger.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.