VriendjesMies van Hout

Terug naar lijst
 

Vriendjes

Titel: Vriendjes
Auteur: Mies van Hout
Uitgeverij: Lemniscaat, 2012
ISBN: 978 90 4770 479 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Monsterruzie

Een groot zwart prentenboek met glimmende en vrolijke monstertjes. De titel 'Vriendjes' maakt je nieuwsgierig naar de volgende prenten. Monsters lijken vaak griezelig, maar Mies van Hout laat het mooie van vriendschap zien door de ogen van monsters. Zo worden monsters wat minder eng.

'Vriendjes' is een simpel, maar krachtig boek over gevoelens en vriendschap. Iedere dubbele pagina heeft slechts één woord, bijvoorbeeld 'klieren', en een mega-sterke prent. Het begint met twee vrienden die samen spelen en gaat over in een achtbaan van emoties waar veel vriendschappen doorheen gaan.

'Spelen' is een vrolijke pagina. Lachende monsters met kleren aan die samen spelen. Maar dan gaan de vriendjes zich 'vervelen' en hangen over elkaar heen. Zowel de lijfjes als de gezichten stralen verveling uit. En door de verveling gaan ze 'klieren' en dat resulteert in 'vechten'. In deze prent wordt veel rood gebruikt, een agressieve kleur. Wel zorgt Mies van Hout ervoor dat de monsters van gelijke grootte zijn en even sterk lijken. Na het robbertje vechten komt een potje huilen en de tranen spatten van het papier af. De grote ruzie zorgt ervoor dat de monsters niets meer van elkaar willen weten. Ze lopen weg. Om zich daarna te 'schamen' en 'hopen' dat het allemaal weer goed komt. En ja, echte vriendjes gaan het weer 'goedmaken' en hebben weer 'vertrouwen' in elkaar. Zodat ze daarna weer kunnen 'lachen' en 'knuffelen' en heel veel plezier hebben.

Weet je dat het voor een illustrator best een uitdaging is om een prentenboek te maken? Want in een prentenboek gebruik je de tekeningen om een verhaal te vertellen. Juist wanneer je weinig woorden gebruikt, zijn details erg belangrijk. In 'Vriendjes' is Mies van Hout daar goed in geslaagd. Zowel aan de blik in de ogen van de monstertjes als aan de lichaamshouding kun je zien hoe ze zich voelen. Zo zie je bijvoorbeeld bij het gevoel 'hopen' twee monstertjes die heel erg ver uit elkaar zitten. Beide zitten gebogen, met de ruggen naar elkaar toe en maken zich klein. Ze kijken elkaar niet recht aan, maar zien alles wat de ander doet. Ze hopen echt dat het weer goed komt. Deze details tekent Mies met pastelkrijt op zwart papier. Ze tekent monsters van allerlei grootte, vorm en kleur, want vriendjes zijn meestal heel verschillend.

Als je 'Vriendjes' met elkaar leest, raak je vanzelf aan de praat over hoe het is om ruzie te maken. Wat gebeurt er dan precies en hoe los je dat weer op? Op de website van Mies van Hout staan tips en ideeën om samen bezig te zijn met het onderwerp ruzie maken. Of je nu groot of klein bent, paars of groen, boos of vrolijk: iedereen is wel eens een ruziemakend monstertje!

Felgekleurde monsters kom je ook tegen in het boek 'Als er een monster is geboren' van Sean Taylor of in 'Grote Griezels' van Jeanette van Bodegraven.

Jessica.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.