Vriendinnen voor IsaNanda Roep

Terug naar lijst
 

Vriendinnen voor Isa

Titel: Vriendinnen voor Isa
Auteur: Nanda Roep
Uitgeverij: Leopold, 2006
ISBN: 978 90 258 4948 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Vriendinnen voor altijd?
 

De hele wereld aankunnen omdat die ene ontzettend leuke jongen naar je keek, en de volgende dag je bed niet uit willen vanwege die pukkel op je kin. Je ouders die zeuren over de bende (hoezo?!) op je kamer. De klas uitgestuurd bij biologie, onterecht natuurlijk. Bij wie kun je dit soort dingen kwijt? Wie staan er altijd aan jou kant? Precies, je vrienden! En juist als je in de puberteit komt, worden vrienden steeds belangrijker, dat weet Isa, de hoofdpersoon uit ‘Vriendinnen voor Isa’ ook. Maar vrienden maken is best lastig als je net van de veilige basisschool in een vreemde klas terecht komt. En dan helpt het ook niet als je verlegen en onzeker bent, zoals Isa…

Schrijfster Nanda Roep weet intussen precies wat er in een puberhoofd omgaat. Na de succesvolle Vlinderserie,, waarvoor ze 5 boeken over brugklasser Tanja schreef, is ‘Vriendinnen voor Isa’ het eerste deel uit de Ch@tgrlz-serie. Hierin gaat het vooral over de vriendschap tussen Isa en Sharissa. Op de basisschool deden de meiden alles samen. Zonder Sharissa zou Isa niks voorstellen, denkt ze zelf. Ze is dan ook blij verrast als ze op haar nieuwe school een aardig meisje tegenkomt, Fleur. De twee meiden sluiten vriendschap en Isa krijgt zelfs een ketting. Maar hoe vertelt Isa aan Sharissa dat ze er een vriendin bij heeft, zonder dat ze jaloers wordt?

‘Sharissa bestudeert het halve hartje met een misprijzend gezicht en kijkt Isa dan bozig aan. ‘Wie heeft jou een vriendschapsketting gegeven. Dat koeienkind?’ ‘Nee joh!’ Het is eruit voor Isa er erg in heeft. ‘Mooi, want anders moest ik ‘ns effe bij haar langs. Een beetje achter mijn rug om mijn vriendin inpikken.’’

Met dit verzinsel weeft Isa een web van leugens, waarin ze steeds meer verstrikt raakt. En dat terwijl ze liegt omdat ze juist niemand wil kwetsen! Ze dreigt niet alleen Sharissa, maar ook Fleur kwijt te raken. Het is duidelijk dat het tot een uitbarsting moet komen. De vraag is alleen: houdt Isa dan nog vriendinnen over?

Nanda Roep schrijft in jongerentaal. Toch zijn haar zinnen niet altijd raak. Soms schrijft ze net iets te overdreven populair. Ook krijgen de hoofdpersonen te maken met moeilijkheden die alleen even benoemd worden, terwijl ze toch heel ernstig zijn. Ze spelen een bijrol in het verhaal, en je leest nauwelijks over de geldproblemen van Isa, Fleur en Sharissa, over een vader die is weggegaan of de zorg voor broertjes en zusjes. Het verhaal over vrienden maken, hebben en houden was zonder de zware problemen, die de schrijfster eraan toevoegt, ook wel overeind blijven staan.


Juulke.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.