Vriend!Anke Kranendonk

Terug naar lijst
 

Vriend!

Titel: Vriend!
Auteur: Anke Kranendonk
Uitgeverij: Lemniscaat, 2001
ISBN: 978 90 563 7320 7
Illustraties: Sandra Klaassen

Terug naar lijst

Een vriend voor Bob

Veel kinderen kennen het wel: onder een struik zie je opeens een vogel liggen met bloed aan z'n vleugel. Waarschijnlijk een kat, denk je dan. En natuurlijk moet de vogel mee naar huis om verzorgd te worden. Van papa en mama mag het, maar als de vogel beter is... Bob maakt hetzelfde mee in het sprankelende kleuterboek 'Vriend!' van Anke Kranendonk.

Bob is vijf jaar en een ondernemend jongetje. Op een dag vindt hij een gewonde kraai in de tuin van de buren. Samen met zijn moeder gaat hij ermee naar de dierenarts. Op diens vraag of de vogel van Bob is, antwoordt Bob: 'Van de lucht'. Bob klinkt erg zelfverzekerd als hij dit zegt. Maar als hij een tijdje voor de vogel heeft gezorgd, blijkt het toch niet zo vanzelfsprekend voor hem om het dier zijn vrijheid terug te geven. De vogel heeft inmiddels een naam gekregen, Gerrit. En hoewel Bob het eerst eng vond om hem eten uit zijn hand te voeren of hem op zijn schouder te laten zitten, is dat inmiddels heel normaal geworden. Bob voelt zich stoer met Gerrit en wil hem niet meer missen.

Als Bob uiteindelijk op aandringen van zijn ouders toch de stap zet om de vogel los te laten, komt Gerrit tot ieders verbazing na een paar rondjes door de lucht gewoon weer terugvliegen. Bob moet leren dat dit nog niet betekent dat Gerrit van hem is, maar vrienden zijn kan natuurlijk wel!

De band die Bob met Gerrit opbouwt, komt in het boek goed tot uitdrukking wanneer Bob de vogel meeneemt als hij een rondje gaat fietsen en de weg kwijtraakt. Gerrit vliegt weg en Bob gaat moedeloos op het stoepje bij 'het huis van de oude mensen' zitten. Na een tijdje komt Gerrit terugvliegen met Bobs moeder op de fiets achter hem aan. Bob, zijn moeder en Gerrit vieren deze redding met een lekker ijsje.

Bob is bijdehand en heeft meer dan eens de neiging om zijn ouders te commanderen. Soms gaan zijn ouders daarin mee, maar vaak ook niet. Ze laten Bob merken dat je met netjes vragen en 'alsjeblieft' vaak meer bereikt dan met dwingen. Veel van de beschreven situaties zijn onder andere hierdoor zeer herkenbaar voor (ouders van) jonge kinderen.

'Vriend!' is een warm, vlot geschreven voorleesboek voor kleuters vanaf vijf jaar over vriendschap en loslaten. Het is één doorlopend verhaal, maar de hoofdstukken zijn voldoende afgerond om het boek ook tussendoor weg te kunnen leggen. Illustratrice Sandra Klaassen heeft met haar zwartwit-tekeningen de belangrijkste scènes uit het verhaal mooi verbeeld.

Maartje.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.