Vos wil naar de maanFloor Tinga

Terug naar lijst
 

Vos wil naar de maan

Titel: Vos wil naar de maan
Auteur: Floor Tinga
Uitgeverij: Clavis, 2018
ISBN: 987 90 448 3394 2
Illustraties: Floor Tinga

Terug naar lijst

Op zoek naar troost

De papa van Vos is weg. Vos mist hem heel erg. Hij moet vaak aan papa denken. Vooral als hij gaat vissen. Dat deden hij en papa elke dag. Maar nu is papa weg. Vos wil hem zoeken. Misschien is hij wel op de maan!

‘Sinds papa weg is, zijn de vissen niet meer zo happig. Vos kijkt naar de maan. Het is net een eiland in een donkere oceaan. Zit papa daar soms te vissen?

In ‘Vos wil naar de maan’ lees je over de zoektocht van kleine Vos naar zijn vader. Floor Tinga gebruikt daarvoor weinig tekst, maar des te meer beeld. Je ziet hoe Vos er ’s nachts op uitgaat om zo dicht mogelijk bij de maan te komen. De prenten van de donkere nacht worden nergens duister, maar stralen een soort kalmte uit. Dat komt ook door het kleurverloop in de donkerblauwe vlakken: het lijkt alsof ze met ecoline gemaakt zijn. In combinatie met de details die met krijt zijn getekend, doen de tekeningen warm aan. Ze zijn weinig gedetailleerd en lijken eenvoudig, waardoor ze extra krachtig overkomen.

Je voelt goed hoe wanhopig Vos is. Het ís ook niet te snappen als je papa opeens weg is. Hij moet toch ergens zijn? Floor Tinga legt nergens uit hoe het komt dat papa Vos weg is. Dat hoeft ook niet. Het is duidelijk dat het om verlies gaat. Het verdriet van Vos merk je overal doorheen en lees je tussen alle woorden door. Maar er is ook hoop. Die zit in kleine dingen die Vos aan vroeger doen denken. Dat geeft een fijn gevoel. En ook uit onverwachte hoek komt er hulp aangevlogen: tijdens zijn zoektocht komt Vos namelijk Duif tegen, die hem wil helpen. Duif wordt zijn nieuwe vriend. Het gemis van zijn papa wordt daardoor niet minder. Maar Vos kan wel weer plezier hebben en grapjes maken. En zo breekt er langzaam een lichtere tijd aan.

Juulke.

Leestip: Ook het boek Sjaantje doet alsof van Sjoerd Kuyper en Daan Remmerts de Vries gaat over iemand moeten missen waar je heel veel van houdt. Maar dan wel op een vrolijke, luchtige manier.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.