Vos en Haas en de dief van IekSylvia Vanden Heede

Terug naar lijst
 

Vos en Haas en de dief van Iek

Titel: Vos en Haas en de dief van Iek
Auteur: Sylvia Vanden Heede
Uitgeverij: Lannoo, 2005
ISBN: 978 90 2096 279 6
Illustraties: Thé Tjong-Khing

Terug naar lijst

Geen hart van goud

Jak is een boef. Neef ontmoet Jak en hij wil net zo boevig worden als Jak. Hij wil een masker en een trui met strepen en natuurlijk een zak met buit. Maar boef zijn is nog niet zo makkelijk. Je moet namelijk snode plannen hebben. Gemene plannen dus, zo legt Jak uit. Neef en Jak maken zo’n plan en Neef moet op onderzoek uit. Valt er wat te stelen bij Vos en Haas? Neef is alleen erg bang dat Vos en Haas door hebben dat hij een boef is. Neef doet daarom heel onhandig:

'De koffie is zo klaar, zegt ze.
Er is ook thee en sap.
En goud? flapt Neef eruit.
Goud? lacht Haas.
Nee hoor! Hier is geen goud.
Waarom vraag je dat?
Eh…eh…zomaar, liegt Neef. Ik bedoelde eigelijk zilver. Eh…nee…eh Grapje!
Hij bloost heel erg. Straks verklapt hij alles.’

Veel boevendingen snapt Neef ook niet. Ook het nieuwe snode plan van Jak is raar. Waarom moeten ze Iek nu stelen? Iek is toch geen ding, maar een lief klein kuikentje. Maar goed als Jak het zegt, dan doet Neef het wel. Jak legt het uit. Ze stelen Iek voor het goud, want Iek heeft een hart van goud zegt Tok. En ze is een schat, dat zegt Tok elke keer: ‘Je bent mijn grote schat.’ En schatten daar zijn boeven dol op. Ondertussen gaan Vos, Haas, Tok en Piep en Uil op weg om Iek te redden…

De boeken over Vos en Haas staan altijd vol grappige verhalen voor beginnende lezers. Hun vrienden Uil, Tok en Piep kennen we ook uit de andere drie boeken die Sylvia Vanden Heede over hen schreef. Maar Neef en Jak zijn nieuw. Neef is een beetje dommig, maar daarom ook erg grappig. Jak is een echte slechte boef. Maar of hij nu zo slim is? Hij heeft in ieder geval nooit medelijden. Neef wel. Hij vindt het zielig voor Iek. Het kuikentje zit heel lang gevangen in de zak als buit. Misschien stikt Iek wel. Maar Iek, dat lieve kleine kuikentje, is helemaal niet bang. Want na de ontvoering wil hij maar één ding: ook boef worden. Vos heeft nog een leuk gestreepte sok en Tok maakt een schattig boevenpak voor hem.
Misschien krijgt Sylvia Vanden Heede een Gouden Griffel voor dit boek. In ieder geval een Zilveren Griffel. Wel jammer dat Thé Tjong-Khing geen Penseel heeft gekregen voor dit boek, want zijn tekeningen zijn (zeker weten!) net zo leuk als de tekst.

Marjolein.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.