Vos & GoudvisNils Pieters

Terug naar lijst
 

Vos & Goudvis

Titel: Vos & Goudvis
Auteur: Nils Pieters
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2015
ISBN: 978 94 6291 065 2
Illustraties: Nils Pieters

Terug naar lijst

De laatste reis van Goudvis

‘Vos beseft dat het bijna tijd is om afscheid te nemen van zijn beste vriend Goudvis. Als ze samen nog iets bijzonders willen beleven dan moet het nu gebeuren.’

‘Vos & Goudvis’, geschreven en geïllustreerd door Nils Pieters, vertelt het verhaal van de twee beste vrienden Vos en Goudvis. Goudvis heeft niet lang meer te leven en Vos wil zijn beste vriend daarom nog één keer meenemen op een bijzondere reis. Samen maken ze een tocht rond de wereld en laat Vos Goudvis de mooiste plekjes zien. Ze wandelen door het bos, zwemmen in de zee, rijden op een motor door de woestijn, bekijken de bergen, maken een tocht door het oerwoud, spelen in de regen, zien een regenboog, gaan skiën en maken zelfs een tocht naar de maan. Goudvis geniet ontzettend van de reis en het is het perfecte einde van zijn laatste dag.

‘Vos & Goudvis’ is een prachtig prentenboek en bevat bijna geen tekst. De tekst die de schrijver Nils Pieters gebruikt, is kort maar krachtig. Zo zegt Vos aan het begin van het verhaal:

‘O lieve Vis, misschien is het tijd, maar zo kan ik je niet laten gaan’.

Hoewel de schrijver nooit de woorden ‘sterven’ of ‘dood gaan’ gebruikt, wordt er op een gevoelige manier duidelijk gemaakt waar het hier om gaat. Toch zijn de illustraties van Nils Pieters helemaal niet verdrietig, ze zijn juist heel vrolijk en kleurig! Vos en Goudvis hebben de tijd van hun leven en de illustraties laten dit goed zien. In de tekeningen heeft Nils Pieters veel aandacht voor de ruimte waar Vos en Goudvis elke keer doorheen reizen. Vos en Goudvis lijken maar klein tussen de hoge bomen, indrukwekkende rotsen en de eindeloze woestijn. De illustraties zijn niet levensecht maar ze zijn wel erg gedetailleerd. Het ontbreken van tekst is in dit prentenboek ook helemaal geen probleem. De illustraties zeggen duizendmaal meer dan woorden. Het prentenboek sluit af met de woorden:

‘Zo vis, nu mag je’.

‘Vos & Goudvis’ is de perfecte combinatie van gevoelig en vrolijk. Wat zo bijzonder is aan het prentenboek, is dat het je laat zien dat de dood niet altijd iets verdrietigs hoeft te zijn. Het prentenboek is zowel leuk voor kleine kinderen als wat oudere kinderen en leert je over echte vriendschap en het verwerken van de dood van iemand van wie je houdt. De illustraties zijn kleurrijk en gedetailleerd en laten goed zien hoe gelukkig Vos en Goudvis samen zijn. Het prentenboek eindigt met een prachtige prent waarop Vos naast het graf van zijn beste vriend zit, met de woorden:

‘“Hier rust Goudvis. Hij zag de hele wereld!”’

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.